Valikko

Kohti ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävää ruokakulttuuria

EU2019FI 2.12.2019 14.17
Uutinen
Kuva: Sera Martikainen, valtioneuvoston kanslia

Suomalainen ruokakulttuuri ja ruuantuotanto ovat pohjoisen luonnon reunaehtojen muovaamia. Materiaali- ja energiatehokkaan ruuantuotannon perinne näkyy suomalaisen ruuan ja juoman tuotanto-, kehitys- ja innovaatiotyössä. Tavoitteena on kehittää ruuantuotantoa kiertotalouden, hiilineutraaliuden ja hyvän ravitsemuksen periaatteiden mukaisesti.

Kestävässä ruokajärjestelmässä ruokaa tuotetaan kannattavasti luonnonvaroja säästäen ja optimaalisesti käyttäen. Tavoitteena on, että mahdollisimman suuri osa tuotantopanoksista tulee alueelta, jolla ruoka tuotetaan ja kulutetaan. Ruokateollisuudessa raaka-aineet käytetään tarkasti hyväksi, tuotteet pakataan energiatehokkaasti ja kuljetukset hoidetaan mahdollisimman vähäpäästöisesti. Ruokavalion perustana ovat ekologisesti kestävät vaihtoehdot, kuten sesonki- ja kasvisruoka. Tuotannossa ja kulutuksessa syntynyt biojäte puolestaan saa uuden elämän biopolttoaineissa ja -lannoitteissa.

Kestävän kehityksen periaatteet on otettu johdonmukaisesti huomioon EU-puheenjohtajakauden kokousjärjestelyissä. Kestävä ruokakulttuuri on näkynyt kokouspaikolla muun muassa niin, että tarjolla on ollut kasvispainotteista luomu- ja lähiruokaa sekä pullotetun veden sijaan hanavettä.

Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö on koonnut yhteistyössä EU-puheenjohtajakautta koordinoivan valtioneuvoston kanslian ja ruoka-alan asiantuntijoiden kanssa ohjeistuksen kestävästä ruokakulttuurista ja sen viemisestä käytäntöön. Tavoitteena on tarjota ruokapalvelujen ja ravintoloiden ammattilaisille konkreettisia vinkkejä ja neuvoja siihen, miten voi tehdä vastuullisia ruoka- ja juomavalintoja sekä viestiä kestävän ruokakulttuurin puolesta.

EU:n neuvoston henkilöstöravintoloissa vietetään joulukuun alussa EU-puheenjohtajakauden teemaviikkoa. Suomalaisen ruuan viikon ruokalistalla on muun muassa hernekeittoa, lohipiirakkaa ja karjalanpaistia.