Valikko

Neuvostolle uusi horisontaalinen työryhmä torjumaan hybridiuhkia

EU2019FI 11.7.2019 19.42
Uutinen
Euroopan lippuja neuvoston rakennuksen edessä
Kuva: Euroopan unioni

Pysyvien edustajien komitea, Coreper, päätti 11. heinäkuuta perustaa uuden hybridiuhkien torjumiseen keskittyvän työryhmän. Sen tavoitteena on vahvistaa EU:n ja sen jäsenmaiden vastustuskykyä hybridiuhkia vastaan sekä tukea toimia yhteiskuntien kriisinkestokyvyn vahvistamiseksi. Työryhmän tehtävänä on myös helpottaa neuvoston sisäistä koordinaatiota sekä vahvistaa yhteistyötä muiden EU-instituutioiden ja -toimijoiden kanssa.

EU:n jäsenvaltioihin ja toimielimiin kohdistuu moniulotteisia hybridiuhkia, joita on vaikea havaita ja määritellä. Suomen puheenjohtajakauden tavoitteena on kehittää EU:n ja sen jäsenmaiden kykyä tunnistaa hybridiuhkia ja vahvistaa yhteistyötä niiden torjumiseksi. Toiminnan päämääränä on kansalaisten turvallisuuden vahvistaminen kokonaisvaltaisesti. Hybridiuhkien rajat ylittävän luonteen vuoksi jäsenmaat ovat tiivistäneet yhteistyötään viimeisten vuosien aikana merkittävästi.

“Uusi horisontaalinen työryhmä on askel kohti suunnitelmallisempaa ja koordinoidumpaa yhteistyötä. Hybridiuhat ovat laaja-alaisia ja muuttuvia. Siksi niiden torjuminen ja EU:n kriisinkestokyvyn vahvistaminen edellyttävät yhteistyötä eri politiikkasektoreiden välillä”, sanoo Turo Mattila, joka toimii uuden työryhmän puheenjohtajana.

Työryhmän puheenjohtajana toimii neuvoston vaihtuva puheenjohtajamaa. Työryhmän perustaminen oli puheenjohtajakolmikko Romanian, Suomen ja Kroatian yhteinen ehdotus.

Lisätietoja

Turo Mattila, ulkoasiainsihteeri, Suomen pysyvä edustusto Euroopan unionissa, p. 32 473 524 299, etunimi.sukunimi(at)formin.fi