Valikko

Sisäministerit keskustelivat terrorismin torjunnasta, hybridiuhista ja muuttoliikkeestä

EU2019FISisäministeriö 8.10.2019 18.33
Uutinen
Ministerit Ohisalo ja Grapperhaus keskustelevat
Kuva: Euroopan unioni

Oikeus- ja sisäasiainneuvosto kokoontui Luxemburgissa 7.–8. lokakuuta. Neuvoston puheenjohtajana toimi sisäasioissa sisäministeri Maria Ohisalo.

Sisäministerien 8. lokakuuta pidetyn kokouksen ensimmäisenä aiheena oli lasten seksuaalisen hyväksikäytön torjunta. Neuvosto hyväksyi päätelmät aiheesta.

Sisäministerit keskustelivat oikeistolaisesta väkivaltaisesta ääriliikehdinnästä ja terrorismista. He keskittyivät erityisesti analysoimaan uhan luonnetta ja tämänhetkisiä vastauksia siihen.

Sisäministerit keskustelivat myös uuden teknologian kuten 5G-matkaviestinverkkojen käyttöönoton aiheuttamista uhista ja mahdollisuuksista.

Osana keskustelua hybridiuhkien torjunnasta ministerit kuulivat heinäkuussa Helsingissä järjestetyn skenaariopohjaisen keskustelunsa tuloksista ja suosituksista jatkotyölle.

Muuttoliikkeestä laaja tilannekuva, myös Välimeren tilapäiset järjestelyt esillä

Lounaalla ministerit keskustelivat muuttoliikkeen tämänhetkisestä tilanteesta.

Keskustelussa oli lisäksi Saksan, Ranskan, Italian ja Maltan 23. syyskuuta yhteisesti sopima ehdotus tilapäiseksi järjestelyksi Välimereltä pelastettujen turvapaikanhakijoiden jakamiseksi EU-alueella. Järjestelyyn osallistuminen perustuu vapaaehtoisuuteen. Euroopan komissio ja Suomi EU:n neuvoston puheenjohtajana ovat tukeneet neljän maan kesken käytyjä neuvotteluja.