EU:n puolustusministerit keskustelevat Helsingissä puolustusyhteistyön tulevaisuudesta

EU2019FIPuolustusministeriö
27.8.2019 15.35 | Julkaistu suomeksi 27.8.2019 klo 15.36
Uutinen

Uudet teknologiat ja ympärillä muuttuva maailma puhuttavat EU:n puolustusministereitä epävirallisessa kokouksessa 28.–29. elokuuta. Ministerit pohtivat muun muassa tekoälyn sekä ilmastonmuutoksen vaikutuksia turvallisuuteen ja puolustukseen.

Kokouksen puheenjohtaja on EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini. EU:n neuvoston puheenjohtajamaana toimivaa Suomea edustaa puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Epävirallinen ministerikokous käynnistyy keskusteluilla tekoälystä ja uusista teknologioista. Puolustusministerit käsittelevät kokonaisuutta yhdessä yksityisen sektorin johtavien asiantuntijoiden kanssa. Keskustelussa syvennetään ymmärrystä niin tekoälyn ja uusien teknologioiden mahdollisuuksista kuin haasteista puolustussektorilla. Mukaan on kutsuttu edustajat Natosta, YK:sta sekä korkea edustaja Mogherinin koolle kutsumasta asiantuntijaryhmästä (Global Tech Panel).

Torstain 29. elokuuta ensimmäisessä työistunnossa puolustusministerit keskustelevat ilmastonmuutoksen vaikutuksista turvallisuuteen ja puolustukseen. Päivä jatkuu keskustelulla merellisestä turvallisuudesta ja päättyy yhdessä ulkoministerien kanssa järjestettävään keskusteluun hybridiuhista. Ministerit arvioivat alustavia tuloksia ja kokemuksia Helsingissä heinäkuussa järjestetyistä skenaariopohjaisista keskusteluista. Niiden tavoitteena on kehittää EU:n kriisinkestokykyä ja lisätä tietoisuutta hybridiuhkista.

Ministeri Kaikkonen toivottaa vieraansa tervetulleeksi Helsinkiin