Zum Inhalt springen

Kestävyys ja kiertotalous ovat esillä puheenjohtajakauden kulttuuritapahtumissa

EU2019FI
Julkaisuajankohta 29.7.2019 9.00 | Julkaistu suomeksi 29.7.2019 klo 9.37
Uutinen
Kustaa Saksin Archipelago-kuvakudos
Josefina Eikenaar/TextielMuseum

Taide ja kulttuuri tukevat Suomen EU-puheenjohtajuuden teemojen näkyvyyttä Brysselissä. Puheenjohtajakaudellaan Suomi haluaa nostaa esille EU:n roolia ilmastonmuutoksen torjumisessa ja edistää siirtymistä ilmastoneutraaliin Eurooppaan. Monipuolinen tarjonta kotimaisten taiteilijoiden töitä ja näyttelyitä avaa yleisölle näköalan kestävään kehitykseen ja kiertotalouteen.

Taiteilija Kustaa Saksin 26-metrinen kuvakudos Archipelago tuo Suomen luonnon monimuotoisuuden Brysselin Europa-rakennuksen aulaan. Näyttävä teos on tilattu puheenjohtajakautta varten, ja se alleviivaa puheenjohtajuuden ilmasto- ja ympäristötavoitteita. Saksin mukaan teos on abstraktio suomalaisen saariston vuodenajoista. Neljän vuodenajan teema heijastelee luonnon monimuotoisuutta ja muistuttaa siitä, mitä puheenjohtajuuskaudella tärkeillä ilmastotoimilla pyritään suojelemaan.

Kiertotalous on kudottu syvälle Saksin teokseen. Archipelago on osittain kudottu kierrätetyistä muovipulloista valmistetusta langasta. Kierrätettyjen materiaalien käyttö teoksessa on osuvaa, sillä yksi Suomen puheenjohtajuuden ympäristöön liittyvistä tavoitteista on laajentaa kiertotaloustoimia kaikille sektoreille aina muoveista tekstiileihin ja kestävään suunnitteluun.

Ympäristö ja sen monimuotoisuuden hauraus ilmastonmuutoksen edessä ovat kantavia teemoja myös galleria Spazio Nobilen Keep Your Garden Alive –näyttelyssä. Kahdeksantoista suomalaisen taidekäsityön tekijän ryhmänäyttely aukeaa brysseliläisessä galleriassa syyskuun lopussa. Tunnettujen ja nousevien suomalaistaiteilijoiden töitä esittelevän näyttelyn puutarhateema muistuttaa, että ympäristöä tulee vaalia tulevia sukupolvia varten. Teokset kutsuvat yleisön pohtimaan ympäristömme haavoittuvaisuutta ja tapoja suojella sitä. Kestävän tulevaisuuden rakentaminen on Suomen puheenjohtajakauden ohjelman keskiössä.

Kustaa Saksin teos Archipelago on esillä Europa-rakennuksessa Brysselissä Suomen puheenjohtajakauden loppuun asti. Keep Your Garden Alive –näyttely on esillä galleria Spazio Nobilessa Brysselissä 20.9.-22.12.2019.