Menu

EU:n valtiovarainministerit: Hybridiuhkiin kiinnitettävä enemmän huomiota

EU2019FIValtiovarainministeriö 13.9.2019 18.11
Tiedote
Kuva: Lauri Heikkinen / valtioneuvoston kanslia

Epävirallisen valtiovarainministerikokouksen ensimmäisenä päivänä perjantaina 13. syyskuuta keskusteluun nousi rahoitusalan hybridiuhkiin varautuminen. Ministerit keskustelivat myös ilmastonmuutoksen vastaisten toimien tehostamisesta.

Helsingissä järjestetyn kokouksen puheenjohtajana toimi valtiovarainministeri Mika Lintilä.

Rahoitusalan valmiuksia torjua uhkia ja häiriöitä vahvistettava

Rahoitusala huolehtii monista yhteiskuntien kriittisimmistä palveluista, mikä tekee siitä houkuttelevan kohteen hybriditoimille. Ministerit totesivat keskustelussaan, että alan valmiuksia torjua hybridiuhkia ja infrastruktuurin häiriöitä tulee vahvistaa.

Ministeri Lintilän mukaan on tärkeää, että tietoisuutta rahoitusalan hybridiuhista lisätään. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun valtiovarainministerit keskustelivat aiheesta. Keskeisimpiä keskustelussa esille nousseita teemoja olivat harjoitukset, tiedonjako, yhteistyö eri viranomaisten välillä ja häiriöistä raportoinnin yhtenäistäminen.

Ministeri Lintilä pitää päivän keskustelua erinomaisena askeleena eteenpäin.

”Keskustelumme oli hyvä alku valtiovarainministerien yhteistyölle ja yhä aktiivisemmalle roolille hybridiuhkiin vastaamisessa. On tärkeää, että pystymme suojelemaan rahoitusalan toiminnan kannalta keskeisimpiä järjestelmiä uhilta ja myös tarvittaessa reagoimaan niihin – yhdessä ja koordinoidusti”, ministeri Lintilä sanoo.

Rahoitusalan hybridiuhkiin varautumisen lisäksi epävirallisen valtiovarainministerikokouksen ensimmäisenä päivänä keskusteltiin muun muassa ilmastonmuutoksen vastaisten toimien tehostamisesta. Ilmastokeskustelu jatkuu myös kokouksen toisena päivänä lauantaina 14. syyskuuta, kun ministerit käsittelevät energiaverotusta.

Lisätietoja

Finanssineuvos Martti Salmi, valtiovarainministeriö, p. 0400 510 304, martti.salmi(at)vm.fi
Valtiovarainministerin erityisavustaja Niina Nurkkala, p. 050 347 2661, niina.nurkkala(at)vm.fi
Viestintäasiantuntija Tommi Tolkki (haastattelupyynnöt), valtiovarainministeriö, p. 02955 30269 (EU-puheenjohtajuuskauden mediapalvelu), press(at)vm.fi