Skip to Content

Timo Ritonummi: Helsingin SET-Plan konferenssi ratkoo ilmastohaastetta edistämällä vähähiilisiä teknologioita

työ- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 29.10.2019 8.53
Kolumni
Kuva: työ- ja elinkeinoministeriö

Pariisin ilmastosopimus asettaa tiukat tavoitteet kasvihuonekaasupäästöjen vähentämiselle. Joillakin mailla on tätäkin kunnianhimoisemmat tavoitteet, kuten Suomen hiilineutraalisuus vuoteen 2035 mennessä. Suomen SET-Plan konferenssi kokoaa energia-alan ammattilaiset marraskuun puolivälissä Helsinkiin keskustelemaan energia- ja vähähiiliteknologioista sekä siitä, miten energia-alan tutkimus ja innovaatiot voivat edistää ilmaston kannalta hyviä ratkaisuja.

Euroopan strategisessa energiateknologiasuunnitelmassa eli SET-Planissa on mukana EU:n 28 jäsenvaltiota sekä Islanti, Norja, Sveitsi ja Turkki. Edistymistä tarkastellaan vuosittain SET-Plan-konferensseissa. Helsingissä Finlandia-talossa 14. ja 15. marraskuuta järjestettävä SET-Plan kokoaa yli 400 teollisuuden, tutkimuksen ja hallinnon edustajaa pohtimaan keinoja toteuttaa EU-maiden yhteiset päästö-, uusiutuvan ja energiatehokkuuden tavoitteet.

Helsingin konferenssin teemoja ovat teollisuus, uusiutuvat energiat ja ydinvoima, sähköverkot, liikenteen tulevaisuuden käyttövoimat sekä rahoitus. Konferenssin avaa pääministeri Antti Rinne. Paneelikeskusteluun osallistuvat muun muassa Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n pääsihteeri Petteri Taalas sekä Kansainvälisen energiajärjestö IEA:n vastuullisuus- ja teknologiajohtaja Mechthild Wörsdörfer. Tavoitteena on osallistava ja keskusteleva tilaisuus.

Päästöjen vähentämisen, kilpailukyvyn ja myös työpaikkojen näkökulmasta tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotyöllä on olennainen merkitys. Ilmastotoimia täytyy tehdä ja uutta teknologiaa ottaa käyttöön kiihtyvällä tahdilla, jotta päästäisiin asetettuihin tavoitteisiin. Tämä on mittava urakka, kun kaikessa pitää samalla pitää mielessä kustannustehokkuus. Euroopan haasteena on, että vaikka olemme hyviä perustutkimuksessa, muut maat ja alueet ovat kirineet Euroopan edelle uuden teknologian käyttöönotossa.

Vuonna 2008 käynnistyneen SET-Planin tarkoituksena on jakaa kokemuksia, koota yhteen eurooppalaiset voimat ja saada aikaan yhteisiä hankkeita. Ytimen muodostavat 14 toimeenpanosuunnitelmaa ja niiden toteutus. Mukana ovat teollisuus, tutkimus ja SET-Plan -valtiot sekä Euroopan komissio.

Timo Ritonummi, teollisuusneuvos