Ulkoministerit keskustelevat Helsingissä Lähi-idästä, hybridiuhista ja arktisesta alueesta

EU2019FIUlkoministeriö
28.8.2019 16.00
Uutinen

EU-maiden ulkoministerit pitävät Helsingissä 29. ja 30. elokuuta epävirallisen kokouksen (Gymnich). Ulkoministerit keskustelevat muun muassa Lähi-idästä ja arktisesta alueesta sekä hybridiuhkista. Lisäksi he keskustelevat Länsi-Balkanin kumppaneiden ulkoministereiden kanssa alueellisesta yhteistyöstä.

Kokouksen puheenjohtajana toimii EU:n ulko- ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini.

Kokous alkaa torstaina 29. elokuuta yhteisellä keskustelulla hybridiuhista puolustusministereiden kanssa. Hybridi- ja kyberuhkien torjuminen on yksi Suomen EU-puheenjohtajuuskauden painopisteistä. Suomi pyrkii puheenjohtajakaudellaan kehittämään EU:n kriisinkestokykyä ja lisäämään tietoisuutta hybridiuhista. Ulkoministerit käsittelevät torstaina laajasti myös Lähi-idän tilannetta.

Ulkoministerit keskustelevat perjantaina 30. elokuuta arktisesta alueesta. Ilmaston lämpenemisen seurauksena arktisen alueen strateginen merkitys kasvaa Euroopassa ja globaalisti tulevina vuosina ja vuosikymmeninä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto isännöi Gymnich-kokouksen jälkeen erillisen ministerilounaan, jolle kutsutaan vieraaksi myös kansainvälisiä ihmisoikeuspuolustajia.

Gymnich-kokous järjestetään puolivuosittain neuvoston puheenjohtajamaassa.

Ministeri Haavisto toivottaa vieraansa tervetulleeksi Helsinkiin