Menu

Pääministeri Antti Rinne: Ilmastokriisin ratkaiseminen voi olla seuraava eurooppalainen uroteko

EU2019FI 1.7.2019 9.36
Kolumni
Pääministeri Antti Rinne Kesärannassa
Pääministeri Antti Rinne Kesärannassa. Kuva: valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila.

Hyvät ystävät ympäri Eurooppaa! Minulla on kunnia kirjoittaa tämä kolumni suoraan teille, eurooppalaisille. Asuitpa sitten Pohjois-Ruotsin Kalixissa, Puolan Krosnossa, Etelä-Ranskan Nizzassa, Italian Bolognassa tai Pohjois-Saksan Bad Segebergissä, tämä on juuri sinulle.

Kirjoitan sinulle, sillä kotimaani Suomi on heinäkuun alusta lähtien Euroopan unionin puheenjohtajamaa ja itse olen Suomen pääministeri. Ja aivan kuten te, myös minä olen eurooppalainen. Ja olen ylpeä siitä.

Missä muualla maailmassa tehdään samanlaista rajatonta yhteistyötä kuin Euroopan unionissa? Olemme positiivinen poikkeustapaus, ja sanoisin, että ainutlaatuinen on juuri oikea sana kuvaamaan Euroopan tarinaa. 

Kun tänä päivänä saksalaiset ajavat rajan yli Ranskaan ystäviensä luokse illalliselle, on vaikea uskoa, että nämä kaksi maata sotivat toisiaan vastaan 1900-luvulla kahdesti, katkerasti ja verisesti.

Maanosassa, joka vielä 30 vuotta sitten oli piikkilankojen ja muurin jakama, on syntynyt ja kasvanut kokonainen sukupolvi, jolle vapaa liikkuvuus on ainoa, minkä he tuntevat.

Maanosa, joka kärsi totalitarismin ja sodan kauhuista sekä todisti järkyttävän kansanmurhan 80 vuotta sitten, toimii tänä päivänä ympäri maailmaa demokratian, ihmisoikeuksien ja rauhan vahvimpana puolustajana.

Ainutlaatuinen tarinamme antaa aihetta ylpeyteen, mutta se tuo myös mukanaan suuren vastuun, sillä EU:hun kohdistuu nyt uusia odotuksia. Vakauden ja rauhan takaaminen on yhä EU:n ytimessä, mutta myös muut ihmiskunnan suuret kysymykset odottavat ratkaisuja.

On nimittäin niin, että kun luemme päivittäin uutisia epävakaasta maailmassa, tarvitaan myös vakauttavia voimia. Sellaisia voimia, jotka pyrkivät ennemmin yhteistyöhön kuin konfliktiin ja ymmärtävät, että kestäviä ratkaisuja voi saavuttaa vain yhteistyöllä. 

Aikana, jolloin kovuus nähdään liian usein rohkeuden korkeimpana asteena, tarvitaan niitä, jotka uskaltavat puhua sananvapauden, demokratian, oikeudenmukaisuuden, ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion puolesta. Tämä on Euroopan unionin tehtävä, ei vain Euroopassa vaan koko maailmassa.

Kestävä Eurooppa – kestävä tulevaisuus

Suomen EU-puheenjohtajakauden slogan on Kestävä Eurooppa – kestävä tulevaisuus. Kestävyydellä tarkoitan sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävää tulevaisuutta kaikkien eurooppalaisten ja koko Euroopan kannalta.

Ihmiset ympäri Eurooppaa ja maailmaa ovat huolissaan ilmastonmuutoksesta. Eivätkä ole vain huolissaan, vaan ihmiset ovat nousseet vaatimaan ratkaisuja. Kun minun nuoruudessa lintsattiin koulusta mopoilun tai uusien tuttavuuksien takia, tänä päivänä nuoret ympäri Eurooppaa kerääntyvät kansallisten parlamenttien eteen osoittamaan mieltä heitä huolestuttavasta asiasta: ilmastokriisistä.

Heillä on vain yksi viesti meille päättäjille: Tehkää se, mitä varten teidät on valittu päättämään yhteisistä asioista. Tehkää päätökset, joilla ihmiskunnan ja planeettamme tulevaisuus pelastetaan.

Suomen EU-puheenjohtajakaudella nuorten huolta ei pelkästään kuulla, vaan siihen myös vastataan. Suomen EU-puheenjohtajakaudella haluamme näyttää, että poliittinen tahto – tärkein asia, jota tarvitaan ilmastokriisin pysäyttämiseksi – on uusiutuva luonnonvara.

Minulta on kysytty muutaman kerran, että miksi hallitusohjelma alkaa sanalla ilmastonmuutos. Vastaukseni on hyvin yksinkertainen. Ilmastonmuutos on hallitusohjelman ensimmäinen sana, koska emme halua sen olevan koko ihmiskunnan viimeinen sana.

Olen varma, että kestävä Eurooppa ja kestävä tulevaisuus on mahdollista yhteistyöllä ja rohkealla eteenpäin katsovalla politiikalla. Sillä tavalla ainutlaatuinen tarinamme jatkuu. Ilmastokriisin ratkaiseminen voi olla seuraava eurooppalainen uroteko, jota tulevaisuudessa ihmetellään ja kiitellään. Tähän Suomi on EU-puheenjohtajamaana sitoutunut. Ratkaisujen aika on nyt. 

Pääministeri Antti Rinne