Hyppää sisältöön

Kysymyksiä ja vastauksia Suomen EU-puheenjohtajakauden Elements of AI -aloitteesta

Tavoitteet

Miksi Suomi hankkii kurssin EU-kansalaisten käyttöön?

Aloite on osa Suomen EU-puheenjohtajakautta. Suomi on puheenjohtajakaudellaan työstänyt jäsenmaiden kanssa yhteistä näkemystä kestävän kasvun edellytyksistä, jonka kulmakiviä ovat digitaalisuus, tekoäly ja elinikäisen oppimisen mahdollistaminen. Suomi myös tunnetaan sekä tasa-arvoisesta, laadukkaasta ja maksuttomasta koulutuksesta että teknologiaosaamisesta.

Suomen EU-puheenjohtajakauden tärkeä tavoite on kilpailukykyinen ja sosiaalisesti eheä EU. Euroopan kilpailukyky perustuu osaaviin ihmisiin sekä yhä enemmän tekoälyn ja digitaalisuuden hyödyntämiseen.

Suomi on puheenjohtajakaudellaan johdonmukaisesti puhunut sen puolesta, että kun työ on murroksessa, globaali kilpailu kiristyy ja taitojen kysyntä työmarkkinoilla muuttuu, EU-maiden on erityisen tärkeää panostaa ihmisten osaamiseen.

Aloitteella on kolme tavoitetta: Suomi haluaa väistyvänä EU-puheenjohtajamaana investoida osaamiseen, lisätä EU-kansalaisten käytännön ymmärrystä tekoälyn mahdollisuuksista ja luonteesta, ja vahvistaa Euroopan digitaalista johtajuutta ja tätä kautta kilpailukykyä

Hankinta

Mitä tämä maksaa?

Hankinnan arvioitu kokonaisarvo on 1 679 000 euroa (alv 0 %).

Hankinta tehdään työ- ja elinkeinoministeriön budjetista. Hankinta kytkeytyy digitalisaation, tekoälyn, osaamisen, työn murroksen ja kestävän kasvun teemoihin, joita Suomi on EU-puheenjohtajakaudellaan vienyt eteenpäin TEM:n valmistelemana.

Mitä rahalla saadaan?

Helsingin yliopiston ja Reaktor Innovations Oy:n Elements of AI -kurssi tullaan kääntämään ja räätälöimään kaikille virallisille EU-kielille, pois lukien suomi, ruotsi, viro ja englanti, joilla kurssi on jo olemassa, sekä saksa, jonka toteutus on hankinnasta riippumatta jo käynnissä.

Verkkopohjainen kurssi tulee työ- ja elinkeinoministeriön, Helsingin yliopiston ja Reaktor Innovations Oy:n välisen sopimuksen mukaan vaiheittain saataville 19:lla uudella EU-kielellä siten, että viimeisenäkin toteutettava kieliversio on valmis viimeistään keväällä 2021.

Miten vaikuttavuutta seurataan?

Työ- ja elinkeinoministeriö tulee nimeämään ohjausryhmän ohjaamaan ja seuraamaan hankkeen toteutusta. Toteutus tapahtuu vaiheittain. Elements of AI -kurssin maakohtaiset lanseeraukset toteutetaan yhdessä sovitun konseptin mukaisesti, yhdessä paikallisen kumppanin kanssa ja maakohtaiset erityispiirteet huomioon ottaen.

Kurssin suorittaminen

Mihin tarpeeseen kurssi vastaa?

Valtaosa olemassa olevista tekoälykursseista on suunniteltu sellaisille henkilöille, joilla on perustaidot ohjelmoinnista tai vaativammasta matematiikasta. Elements of AI on suunnattu kaikille, joita kiinnostaa tutustua aiheeseen. Kurssin tarkoituksena on tarjota perustietoa sekä -taitoja ymmärtää, mitä tekoäly on ja miten se vaikuttaa ympäröivään elämäämme.

Elements of AI on yliopistotason verkkokurssi, joka on ilmainen ja avoin kaikille.

Kenelle kurssi on tarkoitettu?

Kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneita tekoälystä. Tekoälyn merkitys tulee kasvamaan tulevaisuudessa monilla eri elämän osa-alueilla. Monia kiinnostaa tietää, mitä tekoäly on ja miten he voivat omassa elämässä sitä hyödyntää.

Yli 220 000 opiskelijaa on aloittanut kurssin yli 110 maasta. Heidän joukossaan on niin liiketoiminnan ammattilaisia, työttömiä, hammashoitajia kuin eläkeläisiä – aina 20-vuotiaista yli 75-vuotiaisiin saakka.

Milloin kurssi tulee saataville minun äidinkielelläni?

Elements of AI -verkkokurssi tulee EU-kansalaisten käyttöön vuosien 2020-2021 aikana. Ensimmäisiä uusia kieliversiota suunnitellaan julkaistavaksi keväällä 2020. Jos olet kiinnostunut saamaan tiedon oman äidinkielesi kieliversion julkaisusta, voit ilmoittautua osoitteessa www.elementsofai.com

Kuinka pitkään kurssin suorittaminen kestää?

Kurssin suorittaminen kestää noin 30 tuntia, riippuen opiskelijan lähtötasosta. Osallistuminen ei edellytä ennakko-osaamista esim. ohjelmoinnista, mutta tekninen opiskelutausta tai kokemus verkko-oppimisympäristöstä voi olla avuksi.

Kumppanit

Miksi Helsingin yliopisto ja Reaktor halusivat toteuttaa kurssin yhdessä?

Tekoälystä puhutaan juuri nyt paljon, mutta ihmisillä on tekoälystä ja sen mahdollisuuksista ja rajoituksista liian vähän oikeaa tietoa. Me halusimme muuttaa tämän.

Yhdistimme voimamme, koska osaamisemme täydentävät toisiaan. Helsingin yliopistolla tehdään laadukasta tutkimusta sekä annetaan korkeatasoista opetusta ja sillä on pitkä kokemus ihmisten kouluttamisesta. Reaktor taas pystyy tarjoamaan kansainvälisen yritysmaailman näkökulman ja tuomaan osaamistaan maailman parhaista tekoälyn sovelluksista.

Yhteistyömme tuloksena Suomi pystyy nyt levittämään tietopohjaista sosiaalista innovaatiota, joka on arvokas ja hyödyllinen sekä yksilöille että yhteiskunnille koko EU:ssa.

Lisätietoja Helsingin yliopistosta

 • Pian 380-vuotias, lähes 40 000 opiskelijan, tutkijan ja työntekijän tieteellinen yhteisö sekä Suomen vanhin korkeakoulu, jonka on myös arvioitu kuuluvan yhdeksi parhaista pohjoismaisista yliopistoista kansainvälisissä rankingeissa.
 • Helsingin yliopisto sijoittuu useimmissa yliopistovertailuissa 50–100 parhaan joukkoon. Maailman yliopistojen joukossa Helsingin yliopisto arvioidaan 0,5 prosentin kärkikastiin. (Mm. 63. Academic Rankings of World Universities, 96. sija Times Higher Education World University Rankings, 90. National Taiwan University (NTU) Ranking)
 • Vahvasti kasvavalla tietojenkäsittelytieteen osastolla on koko ajan laajeneva tarjonta MOOC-opinnoissa (massive open online courses), esimerkkinä Elements of AI, Cyber Security Base ja lukuisa määrä muita alkeisopintoja ohjelmoinnista: mooc.fi.
 • Digital Education for All -aloite: Vuonna 2019 osasto avasi tietojenkäsittelytieteen ja datatieteen ensimmäisen vuoden opinnot kaikille: Jo työelämässä olevat voivat päivittää osaamistaan ohjelmoinnin MOOC-kursseilla ja niiden kautta on mahdollista saada myös opiskelupaikka kandiohjelmaan.
 • 2018 Helsingin yliopisto, Aalto-yliopisto ja VTT yhdistivät voimansa tekoälyn saralla ja koordinoivat nyt Suomen tekoälykeskus FCAI:ta. Keskus pyrkii edistämään tekoälyn hyödyntämistä suomalaisissa yrityksissä ja yhteiskunnassa alan kansainvälisen huippututkimuksen ja koulutuksen avulla ja se on yksi kuudesta Suomen Akatemian lippulaivasta.
 • Helsingin yliopisto avaa opetustaan ja tulee lähivuosina lisäämään jatkuvan opetuksen tarjontaa. Yliopiston muita MOOC- ja verkkokursseja myös tietojenkäsittelytieteen ulkopuolelta: 

Lisätietoja Reaktorista

 • Perustettu vuonna 2000
 • Teknologia-, design- ja strategiakonsultointiyritys
 • Noin 550 asiantuntijaa
 • Liikevaihto vuonna 2018: 79,2 M€
 • Toimistot Helsingissä, Turussa, Tampereella, New Yorkissa, Amsterdamissa, Dubaissa ja Tokiossa.
 • Työntekijöidensä omistama yritys
 • Asiakkaina mm. KONE, Finnair, Supercell, HBO, KLM-Air France, Dow Jones, Viacom, Michael Kors, Adidas