Hyppää sisältöön

Helsinki

Jos aikaa riittää, suosittelemme, että kokousvieraat tutustuisivat Helsinkiin ja sen vapaa-ajan tarjontaan. Helsinki on Euroopan nopeimmin kasvavia kaupunkeja. Se on vastakohtien paikka: urbaania sykettä ja luonnonrauhaa, valoisia kesiä ja pimeitä talvia. Helsingin kestävän kehityksen kulmakiviä ovat pyrkimys hiilineutraaliuteen ja tasa-arvoinen kaupunkisuunnittelu.

Helsingin nähtävyyksiä ja tapahtumia 

Meri ja saaret ovat Helsingin olennainen osa. Luonto on kaikkialla: meri, virkistysalueet, metsät ja yli 300 saarta. Kaupunkipyöräily ja kävely ovat suositeltavia liikkumismuotoja. Julkisilla matkustaminen on Helsingissä helppoa ja edullista. HSL:n liput kelpaavat kaikissa busseissa, paikallisjunissa, raitiovaunuissa ja metrossa sekä Suomenlinnan lautalla.

HSL:n mobiililippusovellus

Tietoa julkisen liikenteen lipuista

Jos aiot viipyä pitempään, Helsingin lähellä on monia luonto- ja kulttuurikohteita. 

Lisätietoa: VisitFinland

Kaupunki ja sen historia

Helsingin perusti Ruotsin kuningas Kustaa Vaasa vuonna 1550. Kustaa Vaasaa pidetään nyky-Ruotsin perustajana. Hän uudisti maan hallinnon ja pani toimeen uskonpuhdistuksen. Parin vuosisadan ajan Helsinki oli vain pieni kalastajakylä. Sen merkitys alkoi kasvaa 1700-luvun puolivälissä, kun Viaporin merilinnoitus (nykyinen Suomenlinna) rakennettiin sataman edustalla oleville saarille kaupungin suojaksi.

Venäjän keisari Aleksanteri I teki Helsingistä vastaperustetun Suomen suuriruhtinaskunnan pääkaupungin vuonna 1812. Helsinki rakennettiin Pietarin mallin mukaan Venäjän keisarikunnan empiretyyliseksi aluekeskukseksi, jonka kaupunkikuvaa hallitsivat keisarillinen Aleksanterin yliopisto ja uusklassinen hallintokortteli. Suunnittelijana toimi saksalaissyntyinen arkkitehti C.L. Engel.

Helsingistä tuli itsenäisen Suomen pääkaupunki ensimmäisen maailmansodan ja Venäjän vallankumouksen pyörteissä, kun Suomen eduskunta julisti maan itsenäiseksi joulukuussa 1917. Kansalaissota, 1930-luvun lamakausi, toinen maailmansota ja Euroopan 1900-luvun alkupuoliskon koko dramaattinen historia ovat kaikki jättäneet jälkensä Helsinkiin ja koko Suomeen.

Sotien jälkeisinä vuosikymmeninä Suomi kehittyi nykyaikaiseksi teollisuusmaaksi ja pohjoismaiseksi hyvinvointivaltioksi. Vuonna 1952 Helsingissä järjestettiin kesäolympialaiset. Laajamittainen maaltamuutto loi paineita asuntorakentamiseen, ja Helsinkiin alettiin nopeasti rakentaa uusi lähiöitä.

Vuonna 2019 Helsinki on 1,48 miljoonan asukkaan pääkaupunkiseudun keskus. Kaupunkia ovat sen yli 460-vuotisen olemassaolon aikana muovanneet eri historialliset aikakaudet ja arkkitehtuurin monet kerrostumat. Helsingin strategisena tavoitteena on olla maailman toimivin kaupunki.

Lisätietoa Helsingin historiasta