Kestävyys korostuu kokousjärjestelyissä
Suomi ottaa kestävän kehityksen periaatteet johdonmukaisesti huomioon EU-puheenjohtajakauden kokousjärjestelyissä. Suomi haluaa osoittaa, että toimiva ja vieraanvarainen puheenjohtajuus voidaan järjestää ekologisesti kestävällä tavalla. Taustalla on tarve vastata ilmastonmuutokseen.
Suomi pyrkii puheenjohtajakaudellaan jättämään vaikuttavan kädenjäljen, mutta pienen ekologisen jalanjäljen.
Kokoukset pidetään Helsingissä
Suomi pitää puheenjohtajamaassa järjestettävien kokousten määrän maltillisena. Suomessa järjestetään kauden aikana noin 100 kokousta. Valmistelutyössä hyödynnetään mahdollisimman paljon etäneuvotteluja.
Liikenteen päästöistä syntyvä hiilijalanjälki pienenee, kun kaikki kauden kokoukset keskitetään pääkaupunkiin Helsinkiin. Vieraiden ja median on vaivatonta liikkua kävellen, pyörällä tai julkisilla liikennevälineillä Helsingin keskustassa sijaitsevalle Finlandia-talolle.
Lentojen päästöjä hyvitetään
Suomi ei hanki kaudellaan perinteisiä puheenjohtajamaan tavaralahjoja. Lahjoihin varatuilla rahoilla hyvitetään kasvihuonekaasupäästöt, jotka syntyvät Helsingissä ja Brysselissä järjestettävien kokousten lentomatkustamisesta.
Päästöjen kompensointi toteutetaan rahoittamalla projekteja, jotka vähentävät päästöjä ilmakehästä.
Järjestelyissä hyödynnetään kiertotaloutta
Suomi painottaa kiertotalouden merkitystä kokousjärjestelyissä. Pelkästään puheenjohtajakautta varten tuotetaan mahdollisimman vähän materiaalia, ja paperin ja muovin sijaan suositaan digitaalisia sovelluksia ja innovaatioita. Finlandia-talon arvokas arkkitehtuuri on somistuksessa pääroolissa.
Muovin käyttöä vähennetään tarjoamalla kokousvieraille puhdasta suomalaista hanavettä pullotetun veden sijaan. Suomessa järjestettävissä kokouksissa on tarjolla suomalaista, sesonginmukaista lähi- ja luomuruokaa.
Kohti kestävää suomalaista ruokakulttuuria -ohjeistus
Kestävyysajattelua symboloi myös puheenjohtajakauden visuaalinen ilme, joka on luotu uudistamalla ja kierrättämällä vanhaa. Päärooleissa ovat uusi EU2019.FI-logo ja edellisen puheenjohtajakauden ilmeestä jalostettu tunnuskuvio.