Saut au contenu

EU:n sisäministerit keskustelivat väliaikaista maihinnousua koskevasta järjestelystä Välimerellä

EU2019FISisäministeriö
17.7.2019 23.12 | Julkaistu suomeksi 18.7.2019 klo 7.42
Tiedote
Kuva: Lauri Heikkinen, valtioneuvoston kanslia

Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaa Suomi ja useiden EU:n jäsenvaltioiden sekä Schengenin säännöstöön osallistuvien maiden sisäministerit sekä Euroopan komission edustaja ovat keskustelleet tarpeesta perustaa ennakoitavampi ja tehokkaampi tilapäinen solidaarisuusjärjestely. Järjestelyn tavoitteena olisi varmistaa, että merellä pelastetut ihmiset saadaan aluksista maihin nopeasti ja ihmisarvoisella tavalla.

Uudella järjestelyllä pyritään parantamaan nykyistä järjestelmää, jossa komission on haettava halukkaita vastaanottajia maihin nousseille turvapaikanhakijoille alus kerrallaan.

"Useat jäsenvaltiot jakavat näkemyksen siitä, että kerta toisensa jälkeen toistuvien tapauskohtaisten toimien sijasta tarvitaan etsintä- ja pelastustoimien jälkeisiä pysyvämpiä järjestelyjä. Jotta tässä onnistuttaisiin, tarvitaan vastuunjakoa ja mahdollisimman monen jäsenvaltion vapaaehtoista osallistumista. Puheenjohtajavaltio jatkaa asian työstämistä. Tämä työ ei muuta sitä, että yhteistä eurooppalaista turvapaikkajärjestelmää on edelleen uudistettava", totesi sisäministeri Maria Ohisalo.

Keskustelu EU:n maahanmuutto - ja turvapaikkapolitiikan tulevaisuudesta jatkuu torstaina.

Sisäministerit ja komissaari Dimitris Avramopoulos keskustelivat Välimeren tilanteesta epävirallisella illallisella 17. heinäkuuta ennen seuraavana päivänä järjestettävää epävirallista oikeus- ja sisäasioita käsittelevää ministerikokousta.

Lisätietoja

ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri, sisäministeriö, p. 040 720 22 16