Saut au contenu

EU:n puolustusministerit keskustelivat puolustusyhteistyön kehittämisestä ja uusista teknologioista

EU2019FIpuolustusministeriö
Julkaisuajankohta 29.8.2019 17.34
Uutinen
Kuva: Jarno Saarinen / valtioneuvoston kanslia

Epävirallisen puolustusministerikokouksen aiheina olivat tekoäly ja uudet teknologiat, hybridiuhat, merellinen turvallisuus ja ilmastonmuutoksen vaikutukset puolustukseen. Helsingissä 28. ja 29. elokuuta pidetyn kokouksen puheenjohtajana toimi EU:n ulkoasioiden ja turvallisuuspolitiikan korkea edustaja Federica Mogherini. Suomea edusti puolustusministeri Antti Kaikkonen.

Uudet teknologiat muuttavat puolustussektoria

Kokous käynnistyi työillallisella, jolla puolustusministerit keskustelivat yhdessä Naton, YK:n ja yksityisen sektorin asiantuntijoiden kanssa tekoälyn ja uusien teknologioiden tarjoamista mahdollisuuksista. Suomen puheenjohtajakauden tavoitteena on käydä keskustelua digitalisaation ja tekoälyn vaikutuksista puolustussektorilla.

Puolustusyhteistyön kehittämiselle vahva tuki

Torstaina 29. elokuuta ministerit keskustelivat EU:n puolustusyhteistyöstä kolmesta eri näkökulmasta: hybridiuhat, merellinen turvallisuus ja ilmastonmuutos.

Ulko- ja puolustusministerit käsittelivät yhteisellä työlounaallaan hybridiuhkien torjumista. Lisäksi ohjelmaan kuului työistunto merellisestä turvallisuudesta. Aihe on tärkeä Suomen kaltaiselle toimivasta meriliikenteestä riippuvaiselle maalle.

Kokonaisvaltaista lähestymistä puolustusyhteistyön kehittämiseen täydensi työistunto ilmastonmuutoksen vaikutuksista puolustukseen. Ilmastonmuutos ruokkii osaltaan konfliktien ja haurauden kierrettä, jolla on suora vaikutus EU:n kansalaisten turvallisuuteen ja vaurauteen. Ministerit keskustelivat muun muassa puolustussektorin hiilijalanjäljen pienentämisestä. Ilmastonmuutokseen vastaaminen on Suomen puheenjohtajakauden keskeisiä tavoitteita.