Saut au contenu

EU:s försvarsministrar diskuterade ny teknik och utveckling av försvarssamarbetet

EU2019FIförsvarsministeriet
Utgivningsdatum 29.8.2019 17.34
Nyhet
Foto: Jarno Saarinen / statsrådets kansli

Temana vid det informella mötet mellan försvarsministrarna var artificiell intelligens och ny teknik, hybridhot, sjöfartsskydd och klimatförändringarnas inverkan på försvaret. Ordförande för mötet i Helsingfors den 28–29 augusti var Federica Mogherini, unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik. Finland representerades av försvarsminister Antti Kaikkonen.

Ny teknik förändrar försvarssektorn

Mötet inleddes med en arbetsmiddag där försvarsministrarna tillsammans med företrädare för Nato och FN och en grupp experter från den privata sektorn diskuterade de möjligheter som artificiell intelligens och ny teknik ger. Ett av målen för Finlands EU-ordförandeskap är att diskutera hur digitaliseringen och den artificiella intelligensen påverkar försvarssektorn.

Starkt stöd för utveckling av försvarssamarbetet

Torsdagen den 29 augusti diskuterade ministrarna EU:s försvarssamarbete ur tre olika perspektiv: hybridhot, sjöfartsskydd och klimatförändringar.

Vid en gemensam arbetslunch behandlade utrikes- och försvarsministrarna motarbetandet av hybridhot. EU:s försvarsministrar hade också ett arbetssammanträde om sjöfartsskydd. För ett land som Finland, som är beroende av en fungerande sjöfart, är ämnet viktigt.

I enlighet med mötets övergripande arbetssätt kring utveckling av försvarssamarbetet hölls också ett arbetssammanträde om klimatförändringarnas inverkan på försvaret. Klimatförändringarna bidrar till cirkeln av konflikter och fragilitet. Den här cirkeln inverkar direkt på EU-medborgarnas säkerhet och välfärd. Ministrarna diskuterade bland annat ansträngningarna att minska försvarssektorns klimatavtryck. Att bromsa klimatförändringarna är ett centralt mål för Finlands EU-ordförandeskap.