Saut au contenu

Suomi edistää puheenjohtajakaudellaan oikeus- ja sisäasioiden alan vuoropuhelua Länsi-Balkanin kanssa

EU2019FIoikeusministeriösisäministeriö
Julkaisuajankohta 15.11.2019 12.06
Uutinen
Kuva: Martin Manevski

EU:n ja Länsi-Balkanin oikeus- ja sisäministerikokous järjestetään Pohjois-Makedonian Skopjessa 18.–19. marraskuuta. Suomen oikeusministeri Anna-Maja Henriksson toimii kokouksen puheenjohtajana oikeusasioissa. Sisäasioita koskevan kokouksen puheenjohtajana toimii sisäministeri Maria Ohisalo.

Vuosittain järjestettävässä ministerikokouksessa kuullaan, miten Länsi-Balkanin maat ovat edistyneet oikeusvaltiokehityksessä. Tavoitteena on vahvistaa poliittinen sitoutuminen uudistusten jatkumiselle sekä keskustella siitä, miten yhteistyötä EU:n kanssa voisi lisätä ja millä tavoin EU voisi edelleen auttaa uudistusten läpiviemisessä.

Oikeusministerit keskustelevat oikeusvaltioperiaatteen edistämisestä Länsi-Balkanin alueella. Lisäksi aiheina ovat vankilaolot ja vankeudelle vaihtoehtoiset rangaistukset, oikeuslaitoksen tehokas toiminta sekä vaalijärjestelyjä koskevien suositusten täytäntöönpano.

Sisäministerien kokouksessa keskustellaan Länsi-Balkanin muuttoliikereitin maiden tilanteista ja tukitarpeista. Länsi-Balkaniin kohdistuu edelleen voimakas muuttoliikepaine, sillä alue on yksi yleisimmistä väylistä Euroopan unioniin. Muita sisäministerikokouksen aiheita ovat yhteistyön tiivistäminen rajavalvonnassa sekä terrorismin ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunta.

Suomi haluaa EU-puheenjohtajakaudellaan edistää oikeus- ja sisäasioiden alan vuoropuhelua Länsi-Balkanin kanssa. Kokouksen teemat liittyvät Suomen puheenjohtajakauden tavoitteisiin oikeusvaltioperiaatteen ja yhteisten arvojen vahvistamisesta sekä kokonaisturvallisuuden edistämisestä.

EU on käynnistänyt Länsi-Balkanin kanssa niin sanotun vakautus- ja assosiaatioprosessin, jonka tavoitteena on tuoda alueen maat lähemmäksi unionia, sekä aloittanut jäsenyysneuvottelut Serbian ja Montenegron kanssa. Jäsenyysneuvottelujen aloittaminen ja niissä edistyminen riippuu monelta osin maiden oikeusvaltiokehityksestä.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Marina Venäläinen, oikeusministeriö, p. 0295 150 236
erityisasiantuntija Ulriikka Johansson, sisäministeriö, p. 0295 488 695

Anna-Maja Henriksson Maria Ohisalo