Ilmastoasioiden edistäminen Suomen puheenjohtajakaudella
Suomi painottaa puheenjohtajana, että EU:n täytyy nostaa profiiliaan globaalina ilmastojohtajana.
EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategia tavoittelee hiilineutraalia unionia vuoteen 2050 mennessä. Suomen tavoite on, että jäsenvaltiot pääsevät sopuun strategiasta viimeistään joulukuun Eurooppa-neuvostossa.
Ilmastonmuutos vaatii muutosta kaikilla elämänaloilla. Sen vuoksi Suomen puheenjohtajakaudella ilmastonmuutoksen hillintää käsitellään lähes kaikissa neuvoston kokoonpanoissa, niin ministeri- kuin työryhmäkokoonpanoissa.
11. heinäkuuta: Ympäristöministerien epävirallinen kokous
EU:n ympäristöministerit keskustelivat epävirallisessa kokouksessaan Helsingissä EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategiasta ja YK:n syyskuun ilmastohuippukokoukseen valmistautumisesta
-
EU2019FI-taustoitus: EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategia vuoteen 2050
4. lokakuuta: Ympäristöneuvosto
EU:n ympäristöministerit keskustelevat EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategiasta sekä hyväksyvät EU:n neuvottelumandaatin YK:n ilmastokokoukseen Chilessä joulukuussa ja päätelmät kiertotalouden seuraavasta vaiheesta EU:ssa.
- Ympäristöneuvosto
-
EU2019FI-taustoitus: EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategia vuoteen 2050
-
EU2019FI-taustoitus: Kiertotalous 2.0
20. syyskuuta: Liikenne-, televiestintä- ja energianeuvosto (liikenne)
EU:n liikenneministerit keskustelevat EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategiasta ja liikenteen päästövähennyskeinoista.
- Liikenne-, televiestintä- ja energianeuvosto (liikenne)
-
EU2019FI-taustoitus: EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategia vuoteen 2050
-
EU2019FI-taustoitus: Hiiletön liikenne
-
EU2019FI-taustoitus: Liikenteen automaatio
-
EU2019FI-taustoitus: Liikenteen digitalisaatio
22. marraskuuta: Renkaiden merkinnät näkyvämmiksi
EU-suurlähettiläät suhtautuivat 22. marraskuuta 2019 myönteisesti neuvoston puheenjohtajan ja Euroopan parlamentin alustavaan yhteisymmärrykseen uusista säännöistä siitä, miten renkaat on merkittävä polttoainetaloudellisuuden, märkäpidon ja melun kaltaisten ominaisuuksien osalta. Asetuksen tavoitteena on antaa kuluttajille lisää tietoa ja auttaa heitä valitsemaan turvallisemmat, polttoainetaloudellisemmat ja hiljaisemmat renkaat. Yhteisymmärrys saavutettiin myöhään illalla 13. marraskuuta. Neuvoston ja Euroopan parlamentin on vielä muodollisesti hyväksyttävä uudet säännöt.
- EU:n neuvoston tiedote: Renkaiden merkinnät näkyvimmiksi: neuvosto vahvisti yhteisymmärryksen
13.–14. syyskuuta: Valtiovarainministerien epävirallinen kokous
EU:n valtiovarainministerit keskustelevat epävirallisessa kokouksessaan Helsingissä ilmastonmuutoksen vastaisten toimien tehostamisesta sekä energiaverotuksen roolista ilmastonmuutoksen hillinnässä.
-
Tiedote: EU:n valtiovarainministerit: Hybridiuhkiin kiinnitettävä enemmän huomiota
-
Tiedote: EU:n valtiovarainministerit keskustelivat Helsingissä energiaverotuksesta
-
EU2019FI-taustoitus: Energiaverotus tukemaan ilmastotyötä
25. syyskuuta: Pysyvien edustajien komitea (Coreper)
EU-suurlähettiläät vahvistivat jäsenmaiden poliittisen yhteisymmärryksen sijoistusten kestävyyden luokittelua koskevasta asetuksesta. Luokitusjärjestelmä auttaisi vertailemaan eri sijoituskohteiden kestävyyttä ja ohjaamaan pääomia ympäristön kannalta kestävämpiin investointeihin. Seuraavaksi puheenjohtajamaa Suomi voi aloittaa kolmikantaneuvottelut EU:n parlamentin ja komission kanssa.
30.–31. lokakuuta: Vihreällä rahoituksella kestävään tulevaisuuteen -konferenssi
Suomi järjestää kansainvälinen konferenssin Suomen pankin kanssa kestävästä rahoituksesta. Konferenssin tavoitteena on nostaa rahoitusmarkkinaa ja rahoitusvakautta koskevat ilmasto- ja ympäristökysymykset keskusteluun ja tarjota kuulijoille tietoa, mitä niiden osalta jo tehdään.
-
Vihreällä rahoituksella kestävään tulevaisuuteen -konferenssi
-
EU2019FI-taustoitus: Kestävä rahoitus
8. marraskuuta: Talous- ja rahoitusasioiden neuvosto
Valtiovarainministerit linjaavat EU:n neuvottelumandaatista ilmastorahoituksen osalta YK:n ilmastokokoukseen Chilessä joulukuussa.
24. syyskuuta: Energianeuvosto
EU:n energiaministerit käsittelevät kansallisia ilmasto- ja energiasuunnitelmaluonnoksia. Suunnitelmat ovat esillä myös energiatyöryhmässä. Lisäksi ministerit keskustelevat siitä, mitkä ovat energiasektorin tavoitteet päästöjen vähentämisessä vuoden 2030 jälkeen.
- Liikenne-, televiestintä- ja energianeuvosto (energia)
-
EU2019FI-taustoitus: Energiaunionin hallintomalliasetus ja energia- ja ilmastosuunnitelma
13.–15. marraskuuta: SET-Plan-konferenssin 2019
Eurooppalainen strateginen energiateknologiasuunnitelma SET-Plan pyrkii kiihdyttämään vähähiilisten energiateknologioiden kehittämistä ja käyttöönottoa. Tavoitteiden edistymistä tarkastellaan vuosittain EU-puheenjohtajamaassa järjestettävässä laajassa konferenssissa, joka tuo yhteen päättäjiä, viranomaisia, sidosryhmiä ja tutkijoita. Korkeatasoisen konferenssin avaus- ja päätöspuheenvuoroja pitävät komissaarit ja puheenjohtajamaan ministerit.
15. heinäkuuta: Maatalous- ja kalastusneuvosto
EU:n maatalousministerit keskustelivat yhteisen maatalouspolitiikan ilmasto- ja ympäristövaikutuksista vuoden 2020 jälkeen.
- Maatalous- ja kalastusneuvosto
-
EU2019FI-taustoitus: Maatalouspolitiikan uudistus
22.–24. syyskuuta: Epävirallinen maatalousministerikokous
EU:n maatalousministerit keskustelevat Helsingissä maa- ja metsätalouden hiilensidonnasta ilmastonmuutoksen hillitsijänä.
-
Tiedote: EU:n maatalousministerit: Maataloudessa hyvät valmiudet lisätä maaperän hiilensidontaa
-
EU2019FI-taustoitus: Hiilensidonta maatalousmailla
4.–5. heinäkuuta: Epävirallinen kilpailukykyministerikokous
EU:n kilpailukykyministerit keskustelivat kestävän kasvun agendasta, jonka tavoitteena on kilpailukykyinen, sosiaalisesti yhtenäinen ja ilmastoneutraali Eurooppa. Lisäksi keskustelunaiheena olivat vähähiiliset ratkaisut, jotka voivat lisätä talouskasvua Euroopassa.
-
Tiedote: EU-ministerit keskustelivat sisämarkkinoista ja ilmastoneutraalista taloudesta
-
EU2019FI-taustoitus: Ilmastoneutraaliutta edistävät teknologiat
26.–27. syyskuuta: Kilpailukykyneuvosto
EU:n kilpailukykyministerit käsittelevät kilpailukykyneuvostossa kestävän kasvun agendaa, jonka tavoitteena on kilpailukykyinen, sosiaalisesti yhtenäinen ja ilmastoneutraali Eurooppa.
28.–29. marraskuuta: Kilpailukykyneuvosto
EU:n kilpailukykyministerit keskustelevat kilpailukykyneuvostossa avaruuspohjaisista ratkaisuista arktisella alueella sekä hyväksyvät biotaloutta koskevat päätelmät.
8. heinäkuuta: Työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvosto
EU:n työ- ja sosiaaliministerit keskustelivat EU:n pitkän aikavälin ilmastostrategiasta ja sen työllisyys- ja sosiaalinäkökohdista.
28.–29. elokuuta: Epävirallinen puolustusministerikokous
EU:n puolustusministerit keskustelivat ilmastonmuutoksen vaikutuksesta turvallisuuteen ja puolustukseen.
15. lokakuuta: Yleisten asioiden neuvosto
Yleisten asioiden neuvoston on tarkoitus hyväksyä IPCC:n erityisraportin pohjalta valtameriä ja ilmastonmuutosta koskevat neuvoston päätelmät.