Kunnianhimoinen, avoin ja sääntöihin perustuva kauppapolitiikka
Euroopan taloutta haastavat lisääntyneet jännitteet suurvaltojen kauppasuhteissa ja protektionismi eli kotimaisen tuotannon suojeleminen ulkomaiselta kilpailulta. EU:n on tässä tilanteessa puolustettava monenvälistä kauppajärjestelmää ja vastustettava uusia kaupanesteitä.
Kunnianhimoinen, avoin ja sääntöihin perustuva kauppapolitiikka tukee parhaiten EU:n kilpailukykyä ja asemaa houkuttelevana kauppakumppanina. EU:n on avattava uusia markkinoita ja vahvistettava yhteisiä sääntöjä edistääkseen talouskasvua ja työllisyyttä Euroopassa.
Suomen puheenjohtajakaudella on tärkeää
- vahvistaa monenvälistä kauppajärjestelmää
- uudistaa Maailman kauppajärjestö WTO:ta ja säilyttää sen sitova riitojenratkaisujärjestelmä
- jatkaa neuvotteluita kunnianhimoisista ja tasapainoisista kauppasopimuksista keskeisten kumppaneiden kanssa
- vahvistaa kestävän kehityksen tavoitteiden sitovuutta EU:n kauppasopimuksissa
- varmistaa neuvoteltujen sopimusten nopea voimaantulo ja tehokas toimeenpano
- jatkaa keskusteluja EU:n ja Yhdysvaltojen kauppasuhteiden tiivistämisestä
- edistää tasapainoisia kauppa- ja investointisuhteita Kiinan kanssa.
Tausta: EU edistää avointa ja reilua maailmankauppaa
EU on maailman suurin teollisuustuotteiden ja palvelujen viejä. EU:n kaupankäynti muun maailman kanssa on yli kaksinkertaistunut 20 vuodessa ja vastaa jo kolmannesta unionin bruttokansantuotteesta. Kansainvälinen kauppa tuo kansalaisille merkittäviä taloudellisia hyötyjä ja lisää hyvinvointia.
EU:lla on yhteinen kauppapolitiikka, jonka määrittelyyn osallistuvat Euroopan komissio, neuvosto eli jäsenmaat ja Euroopan parlamentti. Komissio neuvottelee kauppasopimuksia EU:n nimissä jäsenmaiden antaman mandaatin pohjalta. Komission neuvottelemien kauppasopimusten hyväksyntä edellyttää sekä neuvoston että Euroopan parlamentin hyväksyntää.
Kolme poimintaa EU:n yhteisen kauppapolitiikan varrelta:
- Tavoite yhteisestä kauppapolitiikasta sisältyi jo vuonna 1957 allekirjoitettuun Rooman sopimukseen, jolla luotiin EU:ta edeltänyt Euroopan talousyhteisö.
- Joulukuussa 2009 voimaan tullut Lissabonin sopimus toi Euroopan parlamentin tiiviimmin mukaan yhteisen kauppapolitiikan määrittelyyn. Sopimus linjaa, että yhteistä kauppapolitiikkaa harjoitetaan unionin ulkoista toimintaa koskevien periaatteiden ja tavoitteiden mukaisesti.
- EU:n ja Japanin talouskumppanuussopimus tuli voimaan 1. helmikuuta 2019. Sopimuksella luotu kauppa-alue kattaa 600 miljoonaa henkilöä ja edustaa lähes kolmasosaa maailman bruttokansantuotteesta sekä noin 40 prosenttia maailman kaupasta.
Lue lisää EU:n kauppapolitiikasta
EU2019FI-taustoitus: Kunnianhimoinen, avoin ja sääntöihin perustuva kauppapolitiikka
EU:n neuvosto: EU:n kauppapolitiikka
Euroopan komissio: EU:n kauppaneuvottelut ja -sopimukset (en)