Hoppa till innehåll

Energirådet behandlade den nya kommissionens energipolitiska prioriteringar

EU2019FI
Utgivningsdatum 4.12.2019 17.30
Nyhet

Den 4 december diskuterade ministrarna med ansvar för energifrågor i Bryssel ren energi, de nationella energi- och klimatplanerna och den nya kommissionens prioriteringar för energipolitiken 2019–2024.

Forsknings- och kulturminister Hanna Kosonen var ordförande för mötet.

Ministrarna diskuterade hur man på EU-nivå kan främja smart sektorsintegration, dvs. hur ren energi kan tas i bruk på ett samordnat och flexibelt sätt inom olika ekonomiska sektorer, såsom inom uppvärmning, industri och transport.

Ministrarna också diskuterade de nationella energi- och klimatplaner som krävs enligt förvaltningsmodellen för EU:s energiunion. Med hjälp av planerna följer man hur varje medlemsland ser till att EU:s gemensamma energi- och klimatmål för 2030 ska uppnås.

Energiministrarna fick också höra ett anförande av den nya EU-kommissionären med ansvar för energifrågor, Kadri Simson, om kommissionens prioriteringar inom energipolitiken 2019–2024. Åtminstone främjande av förnybar energi och energieffektivitet, utveckling av ren energi och investeringar i ren energiteknik kommer att finnas på kommissionens agenda. Medlemsländerna hade möjlighet att lämna synpunkter på kommissionens prioriteringar.

Mer information

Hanna Kosonen