Hoppa till innehåll

Ett temporärt ilandstigningsarrangemang vid Medelhavet diskuterades av EU:s inrikesministrar

EU2019FIInrikesministeriet
17.7.2019 23.12 | Publicerad på svenska 18.7.2019 kl. 7.42
Pressmeddelande
Foto: Lauri Heikkinen, statsrådets kansli

Finland, som är ordförande i Europeiska unionens råd, och inrikesministrarna från flera EU-länder och Schengenassocierade länder samt en företrädare för Europeiska kommissionen har diskuterat behovet av att inrätta ett mer förutsebart och effektivare temporärt solidaritetsarrangemang. Syftet med arrangemanget ska vara att säkerställa att de människor som räddas till havs fås iland från fartygen snabbt och på ett människovärdigt sätt.

Genom det nya arrangemanget strävar man efter att förbättra det nuvarande systemet där kommissionen för ett fartyg i taget måste försöka hitta villiga mottagare av de asylsökande som stigit i land.

”Bland medlemsländerna råder det en stor förståelse för att det i stället för upprepade åtgärder från fall till fall behövs mer bestående arrangemang efter sök- och räddningsåtgärderna. För att det ska lyckas behöver vi fördelning av ansvaret och ett frivilligt deltagande av så många medlemsländer som möjligt. Ordförandelandet kommer att fortsätta finslipningen av frågan. Det här arbetet förändrar dock inte faktumet att det gemensamma europeiska asylsystemet måste reformeras”, konstaterade inrikesminister Maria Ohisalo.

Diskussionen om framtidsutsikterna för EU:s invandrings- och asylpolitik kommer att fortsätta på torsdagen.

Inrikesministrarna och EU-kommissionär Dimitris Avramopoulos diskuterade Medelhavssituationen vid en informell middag kvällen den 17 juli dagen före det informella ministermöte där justitie- och inrikesfrågor behandlas.

Mer information fås av 

Laura Yli-Vakkuri, överdirektör, inrikesministeriet, tfn +358 40 720 22 16