Hoppa till innehåll

EU:s utrikesministrar diskuterade i Helsingfors Mellanöstern, hybridhot och Arktis

EU2019FIutrikesministeriet
Utgivningsdatum 30.8.2019 16.19
Nyhet
Foto: Lauri Heikkinen, statsrådets kansli

Temana vid det informella mötet mellan EU:s utrikesministrar var Mellanöstern, Arktis, hybridhot samt regionalt samarbete med partnerna på västra Balkan. Efter mötet ordnade Finland en separat lunch, som inbjudna människorättsförsvarare från olika håll i världen också deltog i.

Ordförande för det informella mötet mellan utrikesministrarna (Gymnichmöte) den 29–30 augusti i Helsingfors var Federica Mogherini, unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik.

Mötet började torsdagen den 29 augusti med en gemensam diskussion om hybridhot med försvarsministrarna. Att avvärja hybrid- och cyberhot är en av prioriteringarna under Finlands EU-ordförandeskap. På torsdagen behandlade utrikesministrarna också ingående läget i Mellanöstern.

Fredagen den 30 augusti diskuterade utrikesministrarna den arktiska regionen, vars strategiska betydelse kommer att öka i Europa och globalt under de kommande åren och årtiondena. Dessutom diskuterade de regionalt samarbete tillsammans med utrikesministrarna för partnerna på västra Balkan. Dessutom behandlades skogsbränderna i Amazonasbäckenet.

Mänskliga rättigheter diskuterades vid informell lunch

Finland vill under sitt ordförandeskap lyfta fram stödjandet av kvinnors och flickors ställning, människorättsförsvarare samt arbetet i det civila samhället som en del av unionens utrikespolitik.

Efter mötet mellan utrikesministrarna var Finlands utrikesminister Pekka Haavisto värd för en ministerlunch, som inbjudna internationella människorättsförsvarare deltog i. Vid lunchen lade människorättsförsvararna fram sin syn på det aktuella läget samt sina rekommendationer till ministrarna och EU.

”Det behövs allt mer stöd, eftersom människorättsförsvarare runtom i världen utsätts för allt mer hot och attacker. Särskilt de kvinnliga människorättsförsvararna är ofta hotade. Vid lunchen hade vi möjlighet att diskutera hur vi bäst kan stöda människorättsförsvararnas viktiga arbete i situationer som ofta är farliga och utmanande”, sade minister Haavisto.