Hoppa till innehåll

Utrikesrådet fokuserade på situationen i Afghanistan, Persiska viken och Iran samt Sudan

EU2019FIutrikesministeriet
Utgivningsdatum 11.11.2019 20.31
Nyhet
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto och Federica Mogherini, unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, vid mötet i utrikesrådet.
Bild: Europeiska unionen

EU:s utrikesråd sammanträdde i Bryssel den 11 november. I samband med mötet i utrikesrådet ordnades en informell lunch med Sudans statsminister Abdalla Hamdok.

Mötet i utrikesrådet inleddes med en diskussion om aktuella frågor.  Den egentliga agendan för mötet var Sudan, Afghanistan samt läget vid Persiska viken och i Iran.

När det gäller läget i Afghanistan diskuterades presidentvalet i september och hur fredsprocessen framskrider. För Persiska vikens och Irans del togs det försämrade säkerhetsläget upp.

Under den informella lunch som ordnades efter mötet diskuterade EU:s utrikesministrar läget i Sudan med landets statsminister Abdalla Hamdok.

Ordförande för mötet i utrikesrådet är Federica Mogherini, unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik. Utrikesminister Pekka Haavisto företrädde Finland vid mötet.

Den 11 november samlas i Bryssel också samarbetsrådet EU–Uzbekistan, som bland annat kommer att diskutera den politiska utvecklingen i Uzbekistan. Finlands utrikesminister Pekka Haavisto kommer att leda mötet. Han kommer även att leda EU:s delegation på utrikesrepresentanten Federica Mogherinis vägnar. Finland innehar just nu ordförandeskapet i Europeiska unionens råd.