Meny

EU:s handelsministrar diskuterar situationen i WTO och frihandelsavtal

EU2019FIUtrikesministeriet 30.9.2019 13.21 | Publicerad på svenska 30.9.2019 kl. 14.20
Nyhet
Foto: Viivi Myllylä, statsrådets kansli

Utvecklings - och utrikeshandelsminister Ville Skinnari har bjudit in EU:s handelsministrar till ett informellt lunchmöte i Bryssel den 1 oktober för att diskutera aktuella handelspolitiska frågor.

Världshandelsorganisationen WTO befinner sig fortfarande i en svår situation. WTO:s system för tvistlösning är på väg att lamslås i slutet av året, vilket urholkar det multilaterala handelssystemet. Minister Skinnari anser det vara viktigt att EU fortsätter sitt arbete för att upprätthålla ett multilateralt regelbaserat system och att WTO:s system för tvistlösning kan bevaras.

Finland betonar verkställandet av frihandelsavtalen under sitt EU-ordförandeskap

I slutet av juni nåddes politisk överenskommelse om handelsavtalet mellan EU och Mercosur (Argentina, Brasilien, Paraguay och Uruguay). Vid mötet diskuteras vad som kommer att hända nu i processen.

Själva avtalet är en stor framgång och ett viktigt steg för att öppna upp den relativt slutna marknaden. Den tekniska finslipningen pågår fortfarande, men redan i detta skede är avtalets ekonomiska och geopolitiska betydelse uppenbar. Och utan tvivel väcker situationen i Amazonas också diskussion.

– Utvecklings - och utrikeshandelsminister Ville Skinnari 

Ministrarna har också möjlighet att utbyta åsikter om det aktuella läget i handelsförbindelserna mellan EU och Förenta staterna samt att lyfta fram andra handelspolitiska frågor som de anser vara viktiga.

Dagen före handelsministrarnas möte deltar minister Skinnari i konferensen Trade for Her om att öka kvinnors möjligheter till inflytande på den internationella handeln.

WTO
frihandel
handelsavtal
handelspolitik