Hållbara mötesarrangemang under Finlands EU-ordförandeskap har lett till mycket mindre utsläpp
Jämfört med genomsnittliga mötesarrangemang har hållbara lösningar på mötena under Finlands EU-ordförandeskap minskat växthusgasutsläppen med cirka 30 procent. Hållbara lösningar med störst effekt under ordförandeskapet har varit till exempel att koncentrera mötena till Helsingfors, att inte dela ut gåvor och att undvika material som producerats endast för ordförandeskapet.
I en bedömning som statsrådets kansli har låtit göra jämförs mötesarrangemangen under Finlands EU-ordförandeskap med så kallade vanliga mötesarrangemang där hållbar utveckling inte beaktas.
De hållbara arrangemangen bygger på cirkulär ekonomi, immaterialitet och koncentration av mötena
Under ordförandeskapet har mötesdeltagarna inte fått traditionella gåvor. Med de pengar som hade reserverats för gåvor kompenserar vi växthusgasutsläppen från flygresor till de möten som ordnas i Helsingfors och Bryssel.
Resandet har resulterat i mindre utsläpp, eftersom alla möten i Finland har koncentrerats till Helsingfors. Dessutom har mötesdeltagarna uppmuntrats att använda kollektivtrafiken. Och vid busstransport har förnybar diesel använts, vilket ger mindre utsläpp än vanlig diesel.
Under ordförandeskapet har vi också strävat efter att undvika allt engångsmaterial. Till exempel det trä- och plywoodmaterial som har använts i inredningen och för mötesplatsens skyltar kommer att återanvändas vid andra evenemang efter ordförandeskapet. Och en del av produkterna kommer att doneras till Helsingfors stads återanvändningsverkstäder. I mötesarrangemangen har vi undvikit papper och plast och använt främst digitala alternativ.
Ett måttligt antal möten har en betydande inverkan på utsläppen
Totalt sett har vi kunnat minska ordförandeskapets koldioxidavtryck med upp till cirka 70 procent på grund av färre möten än vanligt. Under Finlands ordförandeskap har det ordnats cirka 130 möten, medan antalet möten i allmänhet kan vara mer än dubbelt större. Färre möten leder också till mindre utsläpp från resor, transporter, logi, mat och mötesmaterial.
Beräkningen av utsläpp under ordförandeskapet har gjorts av Gaia Consulting och den baserar sig på uppskattningar av utsläppsmängderna. Exakta data fanns inte tillgängliga om alla utsläppskällor. Därför har man delvis använt antaganden om till exempel användningen av kollektivtrafiken som stöd för beräkningen.
Frågor och svar
-
Under Finlands ordförandeskap har det uppstått uppskattningsvis totalt 717 ton koldioxidutsläpp, vilket motsvarar cirka 2 000 flygningar tur och retur mellan Helsingfors och Bryssel för en enskild person. Under ett genomsnittligt ordförandeskap har det uppstått uppskattningsvis totalt 2 405 ton koldioxidutsläpp, vilket motsvarar nästan 7 000 flygningar tur och retur mellan Helsingfors och Bryssel för en enskild person. Under Finlands ordförandeskap har utsläppen varit 70 procent mindre än i genomsnitt. Vid jämförelsen av utsläpp har Internationella civila luftfartsorganisationens (Icao) utsläppsräknare använts.
-
Det har samlats in information om mötesarrangemangen under Finlands ordförandeskap och under ett genomsnittligt ordförandeskap. För beräkningen samlades det in information om logi, resor, energi- och vattenförbrukning på mötesplatserna, matservering samt gåvor och material. Det ordförandeskap som låg till grund för jämförelsen representerar inte arrangemangen under något enskilt ordförandeskap, utan är ett genomsnitt av arrangemangen under de senaste åren.
-
Beräkningen av ordförandeskapets utsläpp har gjorts av Gaia Consulting och den baserar sig på uppskattningar av utsläppsmängderna. Exakta data om alla utsläppskällor fanns inte tillgängliga, och delvis har man som stöd för beräkningen använt antaganden om till exempel användningen av kollektivtrafiken. Resultaten visar i vilket fall som helst att hållbara arrangemang kan minska utsläppen.
-
De hållbara lösningarna på mötena har minskat växthusgasutsläppen med cirka 30 procent. Följande lösningar har haft störst effekt på utsläppen:
- koncentration av mötena till en enda mötesplats
- undvikande av material som producerats endast för ordförandeskapet
- utnyttjande av digitala tillämpningar
- beslutet att inte dela ut gåvor
- beaktande av principerna för hållbar utveckling i cateringtjänsterna, till exempel användning av kranvatten, favoriserande av närproducerad och ekologisk mat samt grönsaks- och fiskrätter
-
Strävan har varit att beakta hållbar utveckling inom alla delområden av arrangemangen, men det skulle också ha funnits rum för förbättring. Till exempel kunde matsvinnet inte följas noggrant och därför inte minskas på önskat sätt. Dessutom kunde förnybar energi inte utnyttjas i mötesarrangemangen.
-
Varje ordförandeland fattar sina egna beslut om genomförandet av och arrangemangen under ordförandeskapet. Under det finländska ordförandeskapet har Finland aktivt informerat om sina hållbara lösningar. De kommande ordförandeskapen har varit intresserade av Finlands lösningar, men varje ordförandeland fattar egna beslut om genomförandet.
-
Ordförandelandet är ordförande i Europeiska unionens råd. Beslut fattas vid rådets formella möten i Bryssel eller Luxemburg. Utifrån dagordningen under ordförandeskapet bestämmer man vilka möten som det är ändamålsenligt att ordna i ordförandelandet. Med andra ord är också antalet möten noggrant övervägt så att det stöder rådets arbete.