Hoppa till innehåll

Helsingfors

Vi uppmuntrar dem som besöker Helsingfors att när tiden medger utforska staden och dess fritidsaktiviteter. Helsingfors är en av de snabbast växande städerna i Europa och en stad full av kontraster: lugn och fartfylld, stads- och naturmiljö, ljusa somrar och mörka vintrar. Hörnstenen i Helsingfors hållbara utveckling är målet att uppnå klimatneutralitet och jämställd stadsplanering.

Saker att se & göra i Helsingfors

Naturen finns överallt: havet, rekreationsområden, skog och över 300 holmar. Att använda stadscyklarna och att promenera rekommenderas. Och att åka med allmänna färdmedel i Helsingfors är enkelt och förmånligt. Samkommunen Helsingforsregionens trafiks (HRT) biljetter är giltiga i alla bussar, lokaltåg och spårvagnar samt i metron (tunnelbanan) och på Sveaborgsfärjan.

Information om biljetter för allmänna färdmedel

HSL-appen

Om du stannar en längre tid finns det många både naturnära och kulturella resmål nära Helsingfors. 

Du hittar mer information på VisitFinland

Staden och dess historia

Helsingfors grundades 1550 av Sveriges kung Gustav Vasa. Han ses som grundaren av det moderna Sverige. Gustav Vasa moderniserade förvaltningen och inledde reformationen. Helsingfors förblev dock en liten fiskeby under flera århundraden. Stadens betydelse började öka i mitten av 1700-talet när sjöfästningen Sveaborg byggdes på holmarna vid hamninloppet för att skydda staden.

Den ryske tsaren Alexander I bestämde 1812 att Helsingfors ska vara huvudstad i det nygrundade storfurstendömet Finland. Helsingfors utformades och byggdes av tyskfödde Carl Ludvig Engel till en kejserlig stad i det ryska riket. Med S:t Petersburg som modell fick Helsingfors ett universitet (Kejserliga Alexanders Universitet) och ett nyklassiskt förvaltningskvarter.

I och med den turbulens som orsakades av första världskriget och den ryska revolutionen kunde Finlands lantdag anta en självständighetsförklaring i december 1917. Helsingfors blev huvudstad i det självständiga Finland. Utöver inbördeskriget i Finland lämnade de dramatiska historiska vändningarna i Europa under första hälften av 1900-talet – den stora depressionen och det andra världskriget – ärr i både Helsingfors och Finland.

Under årtiondena efter kriget utvecklades Finland till ett modernt industriland och en nordisk välfärdsstat. År 1952 var Helsingfors värd för de olympiska sommarspelen. För att skapa boende för det stora antal människor som flyttade från landsbygden till Helsingfors byggde staden snabbt förorter.

År 2019 är Helsingfors centrum i Helsingforsregionen, som har ungefär 1,48 miljoner invånare. En historia på över 460 år, många olika arkitektoniska lager och en inverkan av olika tidsperioder har format staden, som i sin strategi har som mål att bli den funktionellaste i världen.

Mer om Helsingfors historia