Europeiska unionens råd
Rådet, som också kallas ministerrådet, är den institution i Europeiska unionen där medlemsländernas regeringar representeras av medlemsländernas ministrar. Rådet kan sammanträda i tio olika sammansättningar, dvs. konstellationer, beroende på ämnesområde.
Ett roterande ordförandeskap
Rådets ordförandeskap roterar mellan EU:s medlemsländer var sjätte månad. Under sin 6-månadersperiod leder ordförandelandet möten på alla nivåer i rådet och bidrar till att EU:s arbete i rådet löper utan avbrott.
Ordförandelandet för rådets arbete med EU:s lagstiftning framåt och ser till att behandlingen av EU-ärenden sker utan avbrott och att medlemsländerna samarbetar.
De medlemsländer som sköter ordförandeskapet har ett nära samarbete i en grupp om tre medlemsländer, en så kallad trio. Den nuvarande trion består av det rumänska, det finska och det kroatiska ordförandeskapet.
Trion sätter upp långsiktiga mål och utarbetar ett gemensamt program, som innehåller de ärenden och huvudsakliga teman som rådet kommer att behandla under en period av 18 månader. Det trioprogram som utarbetats av Rumänien, Finland och Kroatien fokuserar på bland annat unionens gemensamma värden, hållbara tillväxt och starkare yttre handlingsförmåga och säkerhet.
Utifrån det gemensamma programmet utarbetar vart och ett av de tre länderna ett eget mer detaljerat halvårsprogram. (tähän pieni intro Suomen ohjelmasta ja linkki itse ohjelmaan)
Formella och informella möten
Finlands EU-ordförandeskap börjar den 1 juli och slutar den 31 december 2019.
Finland är ordförande både för rådets formella möten i Bryssel och Luxemburg och för de informella ministermötena i Finland. Vid de informella mötena diskuteras aktuella EU-ärenden.
Finland ordnar följande sex informella ministermöten i Finlandiahuset i Helsingfors:
- konkurrenskraftsministermöte
- miljöministermöte
- justitie- och inrikesministermöte
- utrikesministermöte (Gymnich), som ett informellt försvarsministermöte kopplas ihop med
- finansministermöte (Ekofin) och eurogruppen
- jordbruksministermöte.
I Finland ordnas totalt cirka 130 möten inklusive möten mellan Finlands regering och Europeiska kommissionen och Finlands regering och Europaparlamentets talmanskonferens samt arbetsgrupps- och expertmöten.
Vanliga frågor om EU-ordförandeskapet
-
Ordförandelandet har till uppgift att som neutral förmedlare föra rådets arbete med EU:s lagstiftning framåt och se till att behandlingen av EU-ärenden sker utan avbrott och att samarbetet mellan medlemsländerna löper.
-
Finland har ett nationellt ordförandeskapsprogram vars prioriteringar påverkar arbetet under ordförandeskapet.
Prioriteringarna under Finlands ordförandeskap är
- att stärka de gemensamma värdena och rättsstatsprincipen
- att göra EU till en union med bättre konkurrenskraft och social inkludering
- att stärka EU:s ställning som global klimatledare
- att säkerställa medborgarnas övergripande säkerhet.
Under Finlands ordförandeskap behandlas i rådet dessutom flera stora helheter, till exempel migrationen och den fleråriga budgetramen.
Programmet för EU-ordförandeskapet
-
EU-ordförandeskapet syns i medierna, de sociala medierna och evenemang för allmänheten. I Helsingfors syns ministermötena också i gatubilden.
-
Budgeten för Finlands EU-ordförandeskap är 70 miljoner euro, av vilka cirka 25 miljoner används till mötesarrangemang.
Dessutom har inrikesministeriet fått ett anslag för säkerhetsarrangemangen.
-
Finlandiahuset valdes till mötesplats efter ett offentligt upphandlingsförfarande. Valet påverkades bland annat av att lokalerna är lämpliga för EU-möten och av att Finlandiahuset var ledigt vid tidpunkterna i fråga.
En och samma mötesplats sparar tid och resurser, eftersom mötesarrangemangen varken behöver monteras ner eller flyttas. Det här minskar också mötenas klimatavtryck.
-
Transporterna utgör en stor del av ordförandeskapets kostnader. Medlemsländerna har vanligen inte färdigt en sådan bilpark som krävs. Därför har de senaste årens alla ordförandeskapsländer ingått ett samarbetsavtal om transportmateriel med ett företag.
Finlands sekretariat för EU-ordförandeskapet slöt ett avtal med Oy BMW Suomi Ab, efter att ha genomfört en upphandling som omfattade hela EU. Andra samarbetsavtal med företag har inte slutits med anledning av ordförandeskapet.
Vid upphandlingen tillämpades Finlands lag om offentlig upphandling och koncession (1397/2016). BMW uppfyllde upphandlingsvillkoren. Det förutsattes bland annat att bilarna ska vara av en viss storlek, ha en viss färg, ha minst utsläppsklass Euro6 och vara högst ett år gamla. BMW var det enda företaget som lämnade in en offert.
Under Finlands tidigare EU-ordförandeskap 1999 och 2006 var samarbetspartnern Volvo-Auto Oy.
-
Finland har inte för avsikt att under sitt ordförandeskap inleda en diskussion om reglering av sponsorering i medlemsländerna. Genom sponsoreringen täcks de kostnader för de informella ministermötena som ordförandeskapslandet står för. Frågan hör med andra ord till medlemslandets behörighet.