Meny

A Clean and Global North – ett evenemang på hög nivå om regionalt samarbete i norr

Inom ramen för Finlands EU-ordförandeskap ordnar Finland tillsammans med Europeiska utrikestjänsten och Europeiska kommissionen ett evenemang på hög nivå om regionalt samarbete i norr, A Clean and Global North, i Helsingfors den 29 november. Vid evenemanget uppmärksammas också den 20-åriga politiken för den nordliga dimensionen. Denna politik har gett betydande resultat till exempel inom miljösektorn när det gäller skyddet av Östersjön.

Klimatförändringarna och tillgängligheten är huvudteman för evenemanget. Globalt sett ökar betydelsen av den nordliga regionen, den arktiska regionen och Östersjöregionen hela tiden. Vid evenemanget är strävan att genom diskussioner stärka det internationella samarbete som i de nordliga regionerna iakttar hållbar utveckling och att också ta upp både de nuvarande utmaningarna och de framtida möjligheterna.

Evenemanget ordnas i Finlandiahuset och kommer att öppnas av statsminister Antti Rinne. Utrikesminister Pekka Haavisto är värd för evenemanget, som sammanför företrädare på ministernivå, deltagare på hög tjänstemannanivå, experter, företrädare för den privata sektorn samt aktörer från det civila samhället och universitetsvärlden från olika länder.

Talare vid evenemanget är bland annat Arktiska rådets ordförandeland Islands utrikesminister Gudlaugur Thór Thórdarson, Rysslands naturresurs- och miljöminister Dmitry Kobylkin och Frankrikes ambassadör för Arktis och Antarktis Ségolène Royal, som var ordförande för det 21:a partsmötet för FN:s klimatkonvention.

Evenemanget kan följas som direktsändning på webben fredagen den 29 november från och med ungefär kl. 9.30.

Mer information: Ansvarig tjänsteman Outi Isotalo, tel +358 295 351 748, Rysslandsenheten.

Evenemanget är öppet för medierna, men en förhandsanmälan krävs. Anmäl dig till evenemanget senast den 25 november kl. 15

Var beredd att visa en identitetshandling vid ingången.

Fredagen den 29 november har journalisterna möjlighet att arbeta i Finlandiahusets Aurorasal mellan kl. 8 och 17.

Mer information:

Medieackreditering: Miia Vihola, aktualitetskommunikation, tfn 040 50 576 2604
Deltagarnas intervjuförfrågningar: Outi Koskinen, Europa- och närområdeskommunikation, tfn 040 510 7515.

Utrikesministeriets e-postadresser har formen [email protected]

yttre förbindelser

Tidpunkt

28.11.2019 – 29.11.2019

Plats

Finlandia Talo Huset Hall, Mannerheimintie, Helsinki, Finland

Arrangör

Utrikesministeriet