Juhani Korhonen: I riktning mot en människoorienterad digital förvaltning
21.10.2019 8.33
FM
Kolumn

Digitaliseringen är ett av de genomgående temana under Finlands EU-ordförandeskap. Vårt mål är att förstärka digitaliseringen inom den offentliga förvaltningen i syfte att stöda europeisk konkurrenskraft och hållbar tillväxt. Vi vill dessutom lyfta fram en människoorienterad digital förvaltning.
Milla Kouri: Fastställandet av investeringars hållbarhet framskrider i EU
17.10.2019 8.45
EU2019FI
FM
Kolumn

En investerare kan genom sina val bromsa klimatförändringarna, om han eller hon kan jämföra hur ansvarsfulla olika investeringsobjekt är. Jämförelsen kommer att underlättas av ett klassifikationssystem för investeringar, vars införande Finland som EU-ordförande har främjat.
Li Andersson: Fokus på yrkesutbildning under Europeiska veckan för yrkesutbildning
14.10.2019 15.40
UKM
Kolumn

Med anledning av Finlands EU-ordförandeskap arrangeras huvudevenemanget under Europeiska veckan för yrkesutbildning i Finland i år. Yrkesutbildningsveckan ordnas av Europeiska kommissionen varje år. Den erbjuder en utmärkt möjlighet att ge yrkesutbildningen positiv synlighet och europeiska yrkesutbildningsexperter möjlighet att diskutera hur yrkesutbildningen kan utvecklas.
Kimmo Kohvakka: Det europeiska samarbetet inom räddningsväsendet får idéer från den finländska modellen för övergripande säkerhet
9.10.2019 9.28
EU2019FI
IM
Kolumn

Betydelsen av det europeiska samarbetet inom räddningsväsendet och den civila beredskapen framhävs när omvärlden i Europa förändras. Till exempel följderna av klimatförändringarna syns konkret i de europeiska räddnings- och beredskapsmyndigheternas praktiska arbete. Extrema väderförhållanden som översvämningar, stormar och torka ökar och prövar samhällenas kristålighet.
Olli-Pekka Rantala: Vi behöver hållbara digitala tjänster för rörlighet
7.10.2019 9.18
EU2019FI
KM
Kolumn

Kopplingen mellan transport och kommunikation har gjort transporterna digitala. Stora mängder data behövs redan nu för till exempel navigering, biljett- och betalningstransaktioner och automatisering. Utnyttjandet av data är inte ett självändamål, utan det viktiga är det som uppnås med data. Producerar data i kombination med transporter hållbarare tjänster, som tillgodoser konsumenternas behov?
Liisa Leppävirta: ”Det handlar om EU:s framtid” – Hur bör öppenheten i unionen utvecklas?
2.10.2019 16.30
EU2019FI
JM
Kolumn

Främjandet av öppenhet i Europeiska unionen har varit en central fråga för Finland under hela medlemskapet i EU. När Finland anslöt sig till unionen lämnade man en förklaring till anslutningsfördraget enligt vilken Finland som medlem i EU fortsätter tillämpa den offentlighetsprincip som ingår i Finlands förvaltningskultur. Denna förklaring har styrt Finlands verksamhet i EU i mer än 20 år.
Pasi-Heikki Vaaranmaa: Arbete som gagnar det internationella handelssystemet
30.9.2019 13.23
EU2019FI
UM
Kolumn

Det multilaterala handelssystem som bygger på Världshandelsorganisationen (WTO) har fortfarande stora svårigheter. Ensidiga handelsåtgärder samt ökningen av protektionism får organisationen att vackla. Handelsförhandlingarna har inte framskridit på önskat sätt och man har inte heller klarat av att reformera WTO:s regelverk.
Ulla Närhi: En fungerande hälso- och sjukvård stöder européernas välfärd
26.9.2019 16.50

Den finländska och den europeiska hälso- och sjukvården står inför likartade utmaningar. Hur ska man ordna socialvården och hälso- och sjukvården för en snabbt åldrande befolkning? Eller hur kan man identifiera och utnyttja innovationer för att säkra människornas välfärd och välbefinnande?
Tuuli Orasmaa: Lärdomar ur bastukulturen för bindning av koldioxid i marken
19.9.2019 11.25
EU2019FI
Kolumn

Huvudtemat vid det informella mötet mellan jordbruksministrarna är bindning av koldioxid i marken som en klimatåtgärd inom jordbruket. Det lönar sig att närma sig mötet på samma sätt som man går in i en finsk rökbastu, nämligen med huvudet lite nedböjt – dörröppningarna till gamla bastur är små – och med utsträckta händer för att kunna ta sig fram i halvmörkret. Vi går mot någonting nytt.
Veli-Mikko Niemi: Välfärdsekonomin erbjuder EU:s beslutsfattare ett nytt tänkesätt
16.9.2019 9.32
EU2019FI
Kolumn

Människornas välfärd är ett av Europeiska unionens huvudmål. Trots det uppfattas EU fortfarande i stor utsträckning som en ekonomisk union med en inre marknad. Har EU glömt bort människan? Kan det skapas en bättre koppling mellan ekonomin och välfärden?
Jaakko Weuro: Även den finansiella sektorn måste ha beredskap för hybridhot
12.9.2019 9.02
FM
Kolumn

Ett fungerande finansieringssystem upprätthåller ekonomisk verksamhet och samhällsverksamhet. Därför skulle ett angrepp mot de kritiska punkterna i det finansiella systemet få hela samhället på knä. Som EU-ordförande lyfter Finland upp till diskussion de nya hoten på finansmarknaden samt den politiska dimensionen av motverkandet av hoten.
Tarja Mankkinen: Våldsbejakande radikalisering är en gemensam utmaning för hela Europa
10.9.2019 14.11
IM
Kolumn

Våldsbejakande radikalisering och aktivare extrema rörelser är en gemensam utmaning för hela Europa och ett gränsöverskridande hot. Extremismen har som mål att skapa rädsla och otrygghet, och dess verksamhet undergräver människornas tillit till samhället. Våldsbejakande extremism främjar ideologier som strider mot Europeiska unionens grundläggande värden.
Kaisa Tiusanen: Gemensamma regler behövs både i segling och i EU:s verksamhet
6.9.2019 13.04
EU2019FI
JM
Kolumn

EU:s strategiska agenda för 2019–2024 lyfter tydligt fram de gemensamma värdena. I agendan konstateras att dessa värden är grunden för Europas frihet, säkerhet och välstånd. Inom EU, och också i vidare kretsar, har man emellertid blivit tvungen att inse att de problem som är förknippade med tillgodoseendet av de grundläggande rättigheterna, en fungerande demokrati och rättsstaten får grunden för våra samhällen att vackla.
Matti Nissinen: Utrikesministrarna anländer till Helsingfors vid en brytningspunkt för institutionerna
27.8.2019 12.43
EU2019FI
UM
Kolumn

Finlands EU-ordförandeskap infaller vid en intressant tidpunkt inom EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik.
Tuomas Koskenniemi: Artificiell intelligens och klimatförändringar är även försvarsfrågor i EU
26.8.2019 16.56
EU2019FI
FSM
Kolumn

EU:s försvarssamarbete har haft medvind. Nya initiativ har påbörjats och gamla strukturer har moderniserats. Tidigare hade endast sakkunniga som var insatta i EU:s försvarsfrågor hand om frågorna, men under de senaste åren har dessa frågor till och med behandlats vid EU-ledarnas toppmöten.
Silver Economy Forum lyfte upp åldrandets effekter högt på EU-agendan
26.7.2019 11.52
EU2019FI
SHM
Kolumn

Förändringen i befolkningsstrukturen har målats upp som ett stort hot. Debatten om åldrandet kretsar ofta kring obalansen i försörjningskvoten och hur dyr långtidsvården är, trots att det är en fin prestation att allt fler uppnår en hög ålder.
Anna-Maja Henriksson: Tjugo år sedan EU:s rättsliga område skapades – arbete och resultat som garanterar en trygg och smidig vardag
17.7.2019 14.07
EU2019FI
JM
Kolumn

Under Finlands första EU-ordförandeskap för 20 år sedan fastställde EU:s stats- och regeringschefer en viktig politisk riktlinje. Det bestämdes att EU ska göras till ett område som bygger på frihet, säkerhet och rättvisa.
Riku Huttunen: Energiunionen och lösningar som främjar klimatneutralitet är tyngdpunkter i energirådet
12.7.2019 14.11
EU2019FI
Kolumn

Under Finlands EU-ordförandeskap ligger tyngdpunkten i energipolitiken på genomförandet av lagstiftning. Under ordförandeskapet finns det också möjlighet att fastställa långsiktiga politiska riktlinjer för särskilt klimatfrågorna.
Outi Honkatukia: EU:s klimatledarskap bygger på ledarskap genom exempel samt tillförlitlighet
10.7.2019 11.33
EU2019FI
Kolumn

Efter ingåendet av Parisavtalet om klimatförändringar har det kommit nya klimatledare. Nu är såväl små öriken, EU, Kina och Kanada som städer, företag och strejkande skolelever ledare. Man kan alltså leda klimatpolitiken även om man inte är stor. Det här är en god nyhet också för EU.
Janne Känkänen: Hållbar tillväxt är en hörnsten i framtidens Europa
3.7.2019 10.08
EU2019FI
Kolumn

Som EU-ordförande talar vi starkt för hållbarhet. En hållbar ekonomi och ekonomisk tillväxt är hörnstenar i en hållbar framtid och också i Europa. Ekonomisk tillväxt behövs för att kunna trygga vår välfärd också i framtiden. Tillväxten måste dock vara ekologiskt och socialt hållbar.