Hoppa till innehåll

Mediecentret i Finlandiahuset

Under de informella ministermötena och kommissionens besök finns det ett mediecenter i Finlandiahuset. Finlandiahuset är ett kongress- och evenemangscentrum som är planerat av Alvar Aalto och som blev färdigt 1971. Det är en av de mest kända byggnaderna inom den finländska arkitekturen. Finlandiahuset finns i närheten av Helsingfors stadskärna, cirka en kilometer norrut från Helsingfors järnvägsstation och Kampens busstation. 

Finlandiahuset

Mediecentret

Ankomst

Medierepresentanterna behöver en ackreditering, som ska skaffas i förväg, för att få tillträde till mediecentret. Vid ankomsten ska de visa ackrediteringskortet och det id-kort som de uppgav i ansökan om ackreditering. Alla som kommer till mediecentret genomgår en säkerhetskontroll. Avhämta ackrediteringskortet från statsrådets registratorskontor före din ankomst till mediecentret. Mer information om ackreditering och avhämtning av passerkort.

Mediecentret finns på våning 0 i Finlandiahuset. Ingång K4 finns på samma sida som Karamzinstranden. Finlandiahuset finns på gång- och cykelavstånd från de hotell som förhandsbokats för medierna. Det finns stationer för lånecyklar runtom i staden. 

Alldeles framför Finlandiahuset finns det på Mannerheimvägen en hållplats för spårvagnslinjerna 4 och 10. Hållplatsen heter Nationalmuseum (Kansallismuseo). Gå runt Finlandiahuset för att komma till mediecentrets ingång. På grund av eventuella specialarrangemang i trafiken bör medierepresentanterna reservera tillräckligt med tid för resan till mötesplatsen.

Gångavståndet till Finlandiahuset från Helsingfors järnvägsstation och metrostationen Järnvägstorget är cirka 800 meter och från Kampens busstation cirka 900 meter.

En biljett för allmänna färdmedel köper du i förväg i en biljettautomat, R-kiosken eller HSL-appen. En biljett för zon AB, dvs. Helsingfors, kostar cirka 3 euro. Det finns ingen biljettförsäljning på de allmänna färdmedlen.

Ackrediterade medierepresentanter kan hämta Helsingfors Regionens Trafiks (HRT) resekort från turistinformationen (öppen kl. 10–20) i ankomsthall 2A i Terminal 2 vid Helsingfors-Vanda flygplats eller från informationsdisken för medier i Finlandiahuset. För att få kortet ska du visa ditt medieackrediteringskort eller det brev som styrker din ackreditering. I resekortet ingår ett obegränsat antal resor inom kollektivtrafiken i Helsingforsområdet (zonerna ABC) under två (2) dagar. Resekortet är giltigt i alla bussar, spårvagnar och lokaltåg samt i metron (tunnelbanan) och på Sveaborgsfärjan.

HRT:s reseplanerare

HSL-appen

Stadscyklar

Elsparkcyklar:

​Från Helsingfors-Vanda flygplats

Från Helsingfors-Vanda flygplats går I- och P-tågen till Helsingfors järnvägsstation. Restiden är cirka 30 minuter. Med buss nummer 615 är restiden ungefär 50 minuter. En biljett för zon ABC kostar cirka 5 euro.

Du kan också åka med Finnair City Bus mellan flygplatsen och Helsingfors järnvägsstation. Biljetten köper du i bussen. Den kostar cirka 6,50 euro. Finnair City Bus tar den snabbaste rutten beroende på trafiken. Restiden till flygplatsen från Elielplatsen bredvid Helsingfors järnvägsstation är cirka 30 minuter.

Helsingfors-Vanda flygplats

Trafikförbindelser från flygplatsen

Finnair City Bus

En taxiresa från Helsingfors-Vanda flygplats till Helsingfors centrum tar cirka 20 minuter och kostar ungefär 40–45 euro. Finlandiahusets adress är Mannerheimvägen 13 e.

Taxi från flygplatsen

Öppettider

Kvällarna före mötesdagarna är mediecentret öppet kl. 15–21. På mötesdagarna öppnas det kl. 7 och stängs fyra timmar efter att den sista pressbriefingen har avslutats.

Informationsdisk och kontaktinformation

Mediecentrets informationsdisk hjälper dig att kontakta både personer att intervjua och andra sakkunniga. Den hjälper också i andra praktiska ärenden. En begäran om att delta i fotografering och filmning lämnar du via en länk som finns i medietidsplanen för respektive möte. Fotografernas och kameramännens s.k. pool-kort delas ut vid informationsdisken.

Vid informationsdisken finns det en it-stödperson, en skrivare avsedd för medierna samt en kopieringsapparat.

Host broadcasters eget serviceställe finns i mediecentrets arbetsrum för radio och tv på våning 0.

Mer information: [email protected]

Mat och dryck

På mötesdagarna finns det gratis varm lunch samt mellanmål i mediecentrets restaurang.

Pressbriefingar

Pressbriefingarna om ministermötena ordnas på pressläktare I, som finns på våning 0 i salen bredvid ingången till Finlandiahuset. För nationella eller andra pressbriefingar finns dessutom pressläktare II (Aurorasalen). Den finns på våning 1. Pressläktare III (Veranda 4) finns på våning 0. Tidsplanerna för pressbriefingarna meddelas på mediecentrets informationstavlor, webbplatsen eu2019.fi, Twitter @EU2019FI och mobilapplikationen för medierna.

Arbetsrum

I mediecentret finns ett arbetsrum med 180 sittplatser till fritt förfogande. Vid 20 arbetsbord finns det fast nätverksanslutning och i hela Finlandiahuset finns det en effektiv trådlös nätverksanslutning.

Nätspänningen är 230 volt.

I entréhallarna finns det låsbara förvaringsskåp och en obevakad garderob.

Editeringsenheter

För tv- och radioproduktioner finns det editeringsenheter. Finland erbjuder den här tjänsten i egenskap av ordförandeland. Användningen av editeringsenheterna är gratis, men antalet enheter är begränsat. En begäran om att boka en enhet lämnar du via en länk som finns i medietidsplanen för respektive möte. Editeringsenheterna har fast nätverksanslutning och fast tv-kabelförbindelse till det direkta och lagrade bild- och ljudmaterial som tillhandahålls av host broadcaster.

I editeringsenheten finns det nätverksuttag, en bildskärm samt flera eluttag, ett arbetsbord och stolar. Medierna ska använda egna datorer och datorkablar.

Intervju- och stand up-platser

I Piazza på våning 1 i Finlandiahuset finns det tre numrerade intervjuplatser där du till exempel kan avtala ett möte med en minister. På våning 1 finns det också en upplyst s.k. stand up-plats, som medierna gratis och utan bokning kan använda när de själva fotograferar och filmar.

När vädret tillåter det kan även altanen med stadsvy användas. Dessutom finns det möjlighet att köpa stand up-tjänster av host broadcaster. Boka vid behov: Host broadcasters tjänster

Fotograferings- och filmningstillfällen och anmälning till dem

Pressbriefingarna är öppna för alla ackrediterade medierepresentanter. I fråga om andra fotograferingar och filmningar är det möjligt att antalet fotografer och kameramän måste begränsas. 

Fotograferingar och filmningar som måste begränsas

  • ankomster och korta uttalanden (även öppna för journalister)
  • gruppfoto
  • början av mötet.

Möjligheterna till fotografering och filmning av möten anges i de mötesspecifika medieprogrammen. I medieprogrammen finns också länkar via vilka du kan anmäla dig till fotografering och filmning. Platserna fylls i första hand i anmälningsordning.

Medierna kan dessutom använda sådana videomaterial och fotografier som host broadcaster tillhandahåller och som kan användas i tv.

Intervjubegäran 

Du kan till mediecentrets informationsdisk lämna en intervjubegäran och begäran om bokning av en intervjuplats eller sända begäran per e-post till [email protected]

Mer information

Julietta Huttu, [email protected], 0295160268