Hyppää sisältöön

EU:n ja Naton yhteistyö

EU ja Nato ovat tiivistäneet yhteistyötään viime vuosina. Yhteistyössä keskitytään esimerkiksi seuraaviin aloihin:

  • Sotilaallinen liikkuvuus
  • Hybridiuhkien torjunta
  • Kyberturvallisuus
  • Terrorismin torjunta
  • Naiset, rauha ja turvallisuus

Suomi painottaa EU-puheenjohtajakaudellaan EU–Nato-suhteiden edistämistä osana EU:n turvallisuus- ja puolustusyhteistyön kehittämistä. Hybridiuhkien vastainen toiminta on yksi keskeinen yhteistyön ala. Hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus Helsingissä tukee EU:ta, Natoa ja näiden jäsenmaita sekä edistää EU:n ja Naton yhteistyön tiivistämistä hybridiuhkiin vastaamisessa.

Yhteistyön suuntaviivat määritelty yhteisissä julistuksissa

EU:n ja Naton yhteistyö käynnistyi yli 15 vuotta sitten. Kesällä 2016 EU ja Nato päättivät tiivistää yhteistyötään Naton Varsovan huippukokouksessa annetun yhteistyöjulistuksen pohjalta. Joulukuussa 2016 EU ja Nato hyväksyivät 42 konkreettista toimenpidettä, joilla yhteinen julistus pannaan täytäntöön. Molemmat osapuolet hyväksyivät 32 uutta toimenpidettä joulukuussa 2017 yhteistyön laajentamiseksi uusille aloille.

Heinäkuussa 2018 Nato-huippukokouksessa tarkasteltiin EU:n ja Naton yhteistyön tilannetta sekä annettiin uusi yhteinen julistus. Uudessa yhteisessä julistuksessa esitetään yhteinen visio siitä, miten EU ja Nato aikovat toimia yhdessä yhteisten turvallisuusuhkien torjumiseksi. Julistuksessa myös korostetaan, että EU:n viimeaikaiset pyrkimykset vauhdittaa turvallisuus- ja puolustusyhteistyötä vahvistavat transatlanttista turvallisuutta.

EU:n ulkosuhdehallinto: Tietosivu EU–Nato-yhteistyöstä (englanniksi) 
Eurooppa-neuvosto: Naton huippukokous, Varsova, Puola, 8.–9.7.2016 
Eurooppa-neuvosto: Nato-huippukokous, Bryssel 11.–12.7.2018 
Euroopan hybridiuhkien torjunnan osaamiskeskus (englanniksi)

Lisätietoja

vastuuvirkamies Heli Lehto, turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikkö, ulkoministeriö, p. 0295 350 165, heli.lehto(at)formin.fi
vastuuvirkamies Anu Apo, turvallisuuspolitiikan ja kriisinhallinnan yksikkö, ulkoministeriö, p. 0295 350 103, anu.apo(at)formin.fi