Meny

Statsminister Rinne diskuterade med EU:s brexitförhandlare Barnier

Secrétariat général du gouvernement 7.10.2019 16.24 | Publicerad på svenska 7.10.2019 kl. 18.55
Nyhet

Statsminister Antti Rinne och Michel Barnier, som leder brexitförhandlingarna för EU, har i dag per telefon diskuterat läget för Storbritanniens utträde ur EU.

”EU:s chefsförhandlare i brexitfrågan Barnier bekräftade att EU fortfarande är berett att förhandla med Storbritannien. Storbritanniens förslag erbjuder dock inte lösningar på alla öppna frågor. Med tanke på Irlands framtid finns det problem särskilt på två punkter: den roll i beslutsfattandet som föreslås för de nordirländska organen samt arrangemangen i fråga om tullgränser”, berättade statsminister Rinne.

Statsminister Rinne berättade för chefsförhandlare Barnier att han i förrgår talade i telefon med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Under samtalet hade Rinne fört fram Finlands ståndpunkt, enligt vilken Storbritanniens förslag inte garanterar att långfredagsavtalet respekteras, EU står enigt och den inre marknaden fungerar. Statsminister Rinne hade också konstaterat att det är viktigt att finna en lösning inom en vecka, så att frågan kan behandlas på tillbörligt sätt vid Europeiska rådets oktobermöte. Chefsförhandlare Barnier tackade statsminister Rinne för att han tydligt fört fram EU:s ståndpunkt.

”Chefsförhandlare Barnier och jag konstaterade att EU även i fortsättningen måste agera i enad front när det gäller brexitförhandlingarna. Jag berättade också att de länder som blir kvar i unionen fortsättningsvis ger Barnier sitt fulla stöd i förhandlingarna”, berättade statsminister Rinne. 

Ytterligare information

Jari Luoto, statsministerns understatssekreterare för Europafrågor, tfn 050 468 5949, statsrådets kansli